Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Η εκτόνωση της κρίσης στην Αίγυπτο ενίσχυσε το δολάριο

Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3524 δολάρια.

Ενισχύθηκε σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ καθώς διαφαίνεται εκτόνωση της κρίσης στην Αίγυπτο μετά την παραίτηση του προέδρου Μουμπάρακ. Το απόγευμα πάντως το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3541 δολάρια από το επίπεδο των 1,603 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η άνοδος του δολαρίου αποδίδεται από διεθνείς αναλυτές στην παραίτηση Μουμπάρακ η οποία εκτιμάται ότι ανοίγει το δρόμο για την εξομάλυνση της κατάστασης σε ολόκληρη την περιοχή. Από την άλλη πλευρά το ευρώ δέχεται πιέσεις οι οποίες συνδέονται και με την φιλολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω από τους διεκδικητές του προεδρικού θώκου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο επικρατέστερος διάδοχος του κ. Τρισέ, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Axel Weber φαίνεται ότι προσανατολίζεται να συνεχίσει την σταδιοδρομία του στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφόρησαν ο κορυφαίος Γερμανός τραπεζίτης δεν ενδιαφέρεται ή δεν απολαμβάνει πλέον της στηρίξεως της γερμανικής κυβέρνησης προκειμένου να διεκδικήσει την θέση του προέδρου της ΕΚΤ μετά τη λήξη της θητείας του κ. Τρισέ τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ το σύνολο των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 63 εκατ. ευρώ. Εξαυτών τα 12 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 51 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης.

Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο λήξεως 18,05,11, με 14 εκατ. ευρώ και στο 5ετές ομόλογο λήξεως 20,08,11 με 16 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο στο κλείσιμο της αγοράς διαμορφώθηκε στο 8,10% από 8,08% χθες με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να διατηρείται στο 11,37% έναντι 3,27% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,71% από 1,7% στη διάρκεια των 9 μηνών αυξήθηκε στο 1,58% από 1,51%, στο εξάμηνο παρέμεινε στο 1,365% το τρίμηνο αυξήθηκε οριακά στο 1,09% από 1,08% και ο μήνας διαμορφώθηκε στο 0,91% από 0,92%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε