Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Η Ελλάδα δεν έλαβε λευκή επιταγή, ούτε η Κύπρος θα την λάβει”

Η Ελλάδα δεν έλαβε λευκή επιταγή, ούτε η Κύπρος θα την λάβει”

Όρους για τη διάσωση της Κύπρου θέτει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, εκτιμώντας παράλληλα ότι η κρίση του ευρώ δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί.

Σε συνέντευξή του στην Die Welt, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών διευκρινίζει ότι η ΕΕ «είναι διατεθειμένη να επιδείξει αλληλεγγύη μόνον με αντάλλαγμα την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», για να προσθέσει: «Η Ελλάδα δεν έλαβε λευκή επιταγή, ούτε η Κύπρος θα την λάβει».

Συγκεκριμένα ο κ. Βεστερβέλε ζητά από την κυπριακή κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό κλάδο, τονίζοντας: «η τραπεζική διαφάνεια είναι ένα από τα θέματα που θα πρέπει η Κύπρος να αντιμετωπίσει στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Αναφερόμενος στην «ευρωκρίση» ο Γκίντο Βεστερβέλε προβαίνει στην εκτίμηση ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, ωστόσο το πρόβλημα δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί.
Για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση «θα πρέπει να ακολουθηθεί με συνέπεια και πειθαρχία το τρίπτυχο: δημοσιονομική σταθεροποίηση, πολιτική ανάπτυξης και αλληλεγγύη».

Σύμφωνα με το γερμανό υπουργό θα πρέπει να εμπεδωθεί σε όλες τις περιοχές της Ευρώπης η αντίληψη ότι τα χρέη δεν αντιμετωπίζονται με νέα χρέη. «Τότε η ΕΕ θα είναι πιο ισχυρή από ό,τι ήταν πριν από την κρίση», επισημαίνει ο φιλελεύθερος πολιτικός.

Ο Γκίντο Βεστερβέλε απορρίπτει τον ισχυρισμό που θέλει την ΕΕ διασπασμένη σε Βορρά και Νότο και διευκρινίζει ότι «οι διαφωνίες σημειώνονται κυρίως μεταξύ των πολιτικών οικογενειών της Ευρώπης και λιγότερο μεταξύ των εθνικών κρατών».
Για να θεμελιώσει την άποψη του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, αναφέρει ως παράδειγμα την υιοθέτηση των «ευρωομολόγων» που προτείνει ο σοσιαλιστής γάλλος πρόεδρος Ολάντ και την οποία στηρίζει η γερμανική κεντροαριστερή αντιπολίτευση.
«Αντίθετα, εμείς πιστεύουμε ότι μια κρίση χρέους δεν μπορεί κανείς να την αντιμετωπίσει διευκολύνοντας τη δημιουργία χρέους», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βεστερβέλε.

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε