Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της με “αίμα” – Αλλά οι Ευρωπαίοι μας κοροϊδεύουν με την εκταμίευση της δόσης

Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της με “αίμα” – Αλλά οι Ευρωπαίοι μας κοροϊδεύουν με την εκταμίευση της δόσης

– Κομισιόν: Για να ληφθεί η δόση πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το χρέος και την επιμήκυνση
– Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Bloomberg: Πιθανόν στις 26 Νοεμβρίου η εκταμίευση της δόσης
– Όλη η Ευρώπη πίεζε τη χώρα για να εγκρίνει τα μέτρα και τώρα μας λένε “θα δούμε για τα χρήματα”
– Θράσος Σόιμπλε μετά την ψήφιση των μέτρων: “Δεν βλέπω προς το παρόν αποφάσεις για την Ελλάδα”

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ψήφισε τα μέτρα, όπως όριζε η υποχρέωσή της προς τους δανειστές, ολοένα και και περισσότερο αυξάνονται οι φωνές από την Ευρώπη, που αναφέρουν πως η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης δεν θα έρθει στις 12 Νοεμβρίου, όπως ήταν προκαθορισμένο να γίνει.

Η Ελλάδα, η κυβέρνηση, οι βουλευτές και κυρίως ο ελληνικός λαός τήρησε τις δεσμεύσεις τους και ψήφισαν τα μέτρα και θα βγουν βαριά τραυματισμένοι όλοι αυτοί μέσα από αυτή τη διαδικασία. Το πολιτικό σύστημα έζησε στην χθεσινή ψηφοφορία μία από τις πλέον δραματικές στιγμές στην ιστορία του και η κυβέρνηση με σοβαρό πλήγμα πρέπει να παλέψει για την εφαρμογή αυτών των μέτρων.

Στην αντίπερα όχθη, ο ελληνικός λαός για τρίτη φορά καλείται να δώσει κυριολεκτικά το αίμα του, να αλλάξει για πάντα τον τρόπο που ζει, να κόψει από παντού για να μπορέσει να επιβιώσει και όλες αυτές τις θυσίες τις κάνουν με σκοπό να πάρουν την περιβόητη βοήθεια των Ευρωπαίων.

Τα ανταλλάγματα λοιπόν για όλες αυτές τις θυσίες ήταν πολλά! Πέρα από την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, την δόση των 5 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου, που ποτέ δεν την είδαν τα κρατικά ταμεία, αλλά και τη δόση του Δεκεμβρίου συνολικού ύψους 8,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όλα αυτά λοιπόν τα χρήματα περίπου 45 δισ. ευρώ θα βοηθούσαν τη χώρα να ανασάνει, καθώς τους τελευταίους μήνες έχει στενάξει η Ελλάδα από την έλλειψη ρευστότητας.

Και μπροστά σε όλες αυτές τις θυσίες οι ευρωπαίοι τι κάνουν! ΤΙΠΟΤΑ είναι η σωστή απάντηση! Και ΚΟΛΠΑ είναι η δεύτερη απάντηση!

Αντί λοιπόν η ψήφιση των μέτρων να χειροκροτηθεί από όλη την Ευρώπη και να ανοίξουν επιτέλους τη στρόφιγγα των χρημάτων, αυτοί παίζουν παίχνίδια στις πλάτες ενός ολόκληρου και ιδιαίτερα βασανισμένου λαού.

Πρώτος στο χορό των ξεδιάντροπων αντιδράσεων ήταν ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος μέχρι τώρα πίεζε να εγκριθούν τα μέτρα για να πάρουμε τη δόση. Αλλά σήμερα που τα μέτρα εγκρίθηκαν, εκείνος τόνισε “πως δεν βλέπει προς το παρόν να λαμβάνονται αποφάσεις για μία οριστική συμφωνία ανάμεσα στους πιστωτές της Αθήνας (ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ) και την Ελλάδα για την καταβολή της νέας δόσης της βοήθειας.

Μάλιστα, παίζοντας με τα νεύρα των πολιτών αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε πως δεν βλέπει εκταμίευση μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο οποίος τώρα πέρα από τα μέτρα για να μας δώσουν τη δόση, ζητούν πως πρώτα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το χρέος και τη χρηματοδότηση της ενδεχόμενης επιμήκυνσης. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει πως η δόση πάλι θα καθυστερήσει και πάλι η χώρα θα περιμένει με κομμένη ανάσα χρήματα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος μίλησε στην τηλεόραση του Bloomberg, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενδέχεται να μην λάβουν απόφαση αποδέσμευσης των χρημάτων για την Ελλάδα στις 12 Νοεμβρίου, ο οποίος μάλιστα φέρεται να πρόβαλε ως πιθανή ημερομηνία απόφασης της καταβολής της δόσης την 26η Νοεμβρίου.

Άλλωστε, οι υπουργοί της ευρωζώνης για να λάβουν την οποιαδήποτε απόφαση για την Ελλάδα θα πρέπει να έχουν την έκθεση της τρόικας στα χέρια τους, όπου θα αναφέρεται εάν η χώρα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως η αξιολόγηση της τρόικας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και μέχρι τις 12 Νοεμβρίου ίσως να είναι στη διάθεση των ευρωοπαίων υπουργών μία προκαταρκτική μορφή της έκθεσης. Ωστόσο, όπως επισημαίνει με μία προκαταρκτική μορφή, το Eurogroup δεν μπορεί να λάβει απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μην περιμένετε λεφτά άμεσα, λένε Σόϊμπλε και ΚΟΜΙΣΙΟΝ!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε