Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Η Ελλάδα να πληρώνει σε Geuro, προτείνει γερμανός οικονομολόγος

Η Ελλάδα να πληρώνει σε Geuro, προτείνει γερμανός οικονομολόγος

Μια ριζοσπαστική πρόταση έρχεται στο φως από τον πρώην επικεφαλής οικονομολόγο της Deutsche Bank και νυν σύμβουλο Τόμας Μάγιερ.

Με βάση τα δεδομένα ότι α) οι Έλληνες δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το ευρώ και β) επίσης δεν θέλουν να συνεχίσουν με τα προγράμματα διάσωσης της τρόικας προτείνει τα εξής.

Υπάρχει μια τρίτη επιλογή, μόνο και μόνο επειδή το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο.

Προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα από μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η Τρόικα θα μπορούσε να αποφασίσει: «μερική στάση στην οικονομική βοήθεια, με τη συνεχιζόμενη υποστήριξη για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και του ελληνικού τραπεζικού τομέα, αλλά χωρίς περαιτέρω υποστήριξη για τη χρηματοδότηση των πρωτογενών δαπανών της κυβέρνησης.”

Έτσι, θα γεννηθεί το “Geuro”.

Ένα νόμισμα το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα με το ευρω.

Το Geuro πιθανόν σύντομα να χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες εγχώριες συναλλαγές. Για την αγορά των βασικών εισαγωγών, Geuros θα πρέπει να ανταλλάσσονται με ευρώ, με έκπτωση 50% ή περισσότερο.

Δεδομένου ότι ένας αυξανόμενος αριθμός των εγχώριων αγαθών, των υπηρεσιών και των μισθών θα πρέπει να καταβληθεί σε υποτιμημένα Geuros, ο τομέας των εξαγωγών θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές της σε ευρώ και να επανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους έναντι των ξένων προμηθευτών.

Η συναλλαγματική ισοτιμία του Geuro με το ευρώ θα πρέπει να καθορίζεται από το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού.

Η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να αποφευχθεί ακόμη μεγαλύτερη ελλειψη κεφαλαίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θανατηφόρες για την ευρωζώνη οι μαζικές τραπεζικές αναλήψεις

“Τηρείστε τις αποφάσεις για να έρθουν τα χρήματα” – Προειδοποίηση των 8 ισχυρών και κρίσιμη σύνοδος την Τετάρτη

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε