Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

«Η Ελλάδα παραμείνει ο μεγαλύτερος κίνδυνος!»

«Η Ελλάδα παραμείνει ο μεγαλύτερος κίνδυνος!»

Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη δεν έχει ξεπεραστεί και η Ελλάδα συνεχίζει να είναι ο πιο… αδύναμος κρίκος, σύμφωνα με τον Εβαλντ Νοβότνι.

Ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκτίμησε, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Φοραλμπέργκερ Νάχριχτεν», πως οι βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις αρχές Μαΐου στην Ελλάδα, θα είναι καθοριστικές για τη συνέχιση του οικονομικού προγράμματος που έχει δρομολογηθεί.

Παρατήρησε δε ότι στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία υπήρξε ήδη βελτίωση της κατάστασης, στην Ιταλία και στην Ισπανία έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις και θα πρέπει στις χώρες αυτές να δοθεί τώρα χρόνος.

Σε σχέση με τους οίκους αξιολόγησης, ο Νοβότνι δεν πιστεύει ότι αυτοί έχουν χάσει σε επιρροή και παραπέμπει στην ανακοίνωση του οίκου «Moody’s» ότι στα τέλη Απριλίου θα προβεί σε νέα αξιολόγηση 110 ευρωπαϊκών τραπεζών — ανάμεσά τους και όλων των μεγάλων τραπεζών της Αυστρίας — κάτι που όπως επισημαίνει ο ίδιος, δεν αποκλείεται να οδηγούσε εκ νέου σε κάποια ανασφάλεια στην Ευρώπη.

Ο διοικητής της ΑΚΤ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ εμφανίζεται αισιόδοξος ως προς το μέλλον του ευρώ, τονίζοντας πως το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα υπάρχει και μετά από πέντε χρόνια και πως σε μερικές χώρες, όπως στην Πολωνία και ίσως επίσης στη Δανία, θα υπάρξει εντατική συζήτηση για ένταξή τους στην Ευρωζώνη.

Ο ίδιος δεν βλέπει κίνδυνο πληθωρισμού, καθώς, όπως σημειώνει, και στις αγορές κεφαλαίου αναμένονται μακροπρόθεσμα σταθερές τιμές, κάτι που αντικατοπτρίζεται στα χαμηλά επιτόκια, ενώ, κατά την εκτίμησή του, μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος που εκπορεύεται από μια χαμηλή ανάπτυξη σε συνδυασμό με έναν χαμηλό ή ανύπαρκτο πληθωρισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Τα χειρότερα της κρίσης πέρασαν, τώρα η «μπάλα» είναι στο γήπεδο των κυβερνήσεων»

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε