Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Η Εθνική επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον για την Εμπορική

Η Εθνική επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον για την Εμπορική

Ξεκινάει και επίσημα ο νέος γύρος των συζητήσεων και διαδικασιών για την αναδιάρθρωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, μέσω εξαγορών, συγχωνεύσεων και στρατηγικών συμμαχιών.

Αφορμή υπήρξε η σημερινή επίσημη επιβεβαίωση της Εθνικής Τράπεζας, ότι υπήρξαν συζητήσεις, μεταξύ των διοικήσεων της Εθνικής Τράπεζας και της Credit Agricole, αναφορικά με τις δυνατότητες μελλοντικών στρατηγικών συμμαχιών, οι οποίες όμως είναι μέχρι σήμερα σε πρώιμο στάδιο, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση-απάντηση σε σχετική ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών υπήρξε σειρά δημοσιευμάτων και σεναρίων που έφεραν την Εμπορική Τράπεζα και την μητρική της Gredit Agricole στο επίκεντρο των τραπεζικών εξελίξεων για συνεργασίες, εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Πριν μερικές ημέρες με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα η Alpha Bank με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών διέψευσε δημοσίευμα του ηλεκτρονικού Τύπου, τονίζοντας ότι «δεν ευρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση χαρτοφυλακίου ή κλάδων εμπορικής δραστηριότητος άλλου πιστωτικού ιδρύματος».

Σημειώνεται ότι ο Αλέν Στρουμπ (Alain Strub), αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Credit Agricole, σε συνέντευξη του στο ΑΜΠΕ, πριν δύο εβδομάδες είχε αναφέρει, σχετικά με τις επερχόμενες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα:

«Είναι προφανές ότι η ελληνική οικονομία διέρχεται μία ιδιαίτερα ασταθή περίοδο, που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μεταβολές στη δομή του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς τις επερχόμενες εξελίξεις. Αυτό, όμως, που είναι βέβαιο, είναι ότι το μοντέλο παροχής υπηρεσιών των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να εξελιχθεί κατά τέτοιον τρόπο, ώστε ο τομέας μας να ευθυγραμμιστεί με τις πραγματικές ανάγκες της σημερινής κοινωνίας».

H Εμπορική Τράπεζα ιδρύθηκε το 1907. Τον Ιούνιο του 2000 η Εμπορική Τράπεζα σύναψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με το διεθνή χρηματοοικονομικό όμιλο της Crédit Agricole, που απέκτησε αρχικά το 6,7% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής, ενώ σήμερα κατέχει το 100 %. Η Εμπορική Τράπεζα διαθέτει σήμερα 340 καταστήματα στην Ελλάδα.

Η Credit Agricole αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη τράπεζα λιανικής στη Γαλλία. Συγκριτικό πλεονέκτημα του ομίλου της Crédit Agricole είναι η διεθνή του παρουσία. Με περισσότερους από 160.000 υπαλλήλους σε 74 χώρες, 58 εκατ. ιδιώτες πελάτες παγκοσμίως, 11.850 καταστήματα σε περισσότερες από 20 χώρες

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ

”Σε συνέχεια πρόσφατων δημοσιευμάτων και σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Εθνική Τράπεζα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι υπήρξαν συζητήσεις, μεταξύ των διοικήσεων της Εθνικής Τράπεζας και της Credit Agricole, αναφορικά με τις δυνατότητες μελλοντικών στρατηγικών συμμαχιών, οι οποίες όμως είναι μέχρι σήμερα σε πρώιμο στάδιο.
Η Εθνική Τράπεζα θα ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, σε περίπτωση που οι σχετικές συζητήσεις καταλήξουν σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα”.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε