Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Η Εθνική Τράπεζα εξασφάλισε 4,7 δισ με εγγύηση ομολόγων ελληνικού δημοσίου

Η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει με συνέπεια την προσπάθεια διεύρυνσης των πηγών χρηματοδότησής της από τις διεθνείς αγορές.

Σε συνέχεια της επιτυχημένης αύξησης κεφαλαίου κατά 1,8 δισ. ευρώ και της ευρύτερης απήχησης του συνολικού προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσής της, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι πλέον διαθέτει εγκεκριμένες γραμμές χρηματοδότησης (repo lines) ύψους 4,7 δισ. ευρώ από διεθνείς τράπεζες-σύμφωνα με πληροφορίες οκτώ σε αριθμό-με εγγύηση ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Η διάρκεια αυτών των repos είναι έως 12 μήνες, με όρους ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς για τις τρέχουσες συνθήκες αγοράς.

Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να ανακτήσει σταδιακά πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές, προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας.

Η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει με συνέπεια την προσπάθεια διεύρυνσης των πηγών χρηματοδότησής της από τις διεθνείς αγορές. Όπως είχε επισημάνει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της τράπεζας, η κίνηση αυτή της Εθνικής θα οδηγούσε στο άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς (δανεισμός μεταξύ τραπεζών) μέχρι το τέλος του έτους.

Σημείωνεται ότι η διατραπεζική αγορά έχει σχεδόν παγώσει τους τελευταίους μήνες λόγω της δημοσιονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας-που σε συνδυασμό με τις διαρροές καταθέσεων προς το εξωτερικό οι οποίες σταμάτησαν για πρώτη φορά τον Αύγουστο- έχει δημιουργήσει θέμα ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών το άνοιγμα της γραμμών χρηματοδότησης μεταξύ των τραπεζών θα επιτρέψει στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα σταδιακά και σε βάθος χρόνου να προχωρήσει στη διοχέτευση της ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία της ανάπτυξης που είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η ελληνική οικονομία, ταυτόχρονα με την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε