Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

«Η Ευρώπη έχει τους πόρους να βγει από την κρίση»

Να μη δειλιάσουν κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες ο Μπαράκ Ομπάμα και παραδέχτηκε ότι η κρίση χρέους μπορεί να πλήξει σε σημαντικό βαθμό την οικονομική ανάκαμψη της χώρας του.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa μια ημέρα πριν από τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, ο Ομπάμα είπε ότι η κυβέρνησή του θα συμβάλει «αυτό που μας αναλογεί» για να βοηθήσει, αλλά επισήμανε ότι το βάρος πέφτει κυρίως την Ευρώπη.

«Αυτό που είναι αναγκαίο τώρα είναι όλες οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιδείξουν την πλήρη δέσμευσή τους στο μέλλον, στην οικονομική ολοκλήρωση της Ευρώπης», είπε ο Ομπάμα.

«Εάν η Ευρώπη δημιουργήσει ένα αρκετά μεγάλο τείχος προστασίας, θα μειώσει σημαντικά την πιθανότητα να χρειαστεί να το χρησιμοποιήσει», είπε εξάλλου, επαινώντας τα «εντυπωσιακά βήματα» της κυβέρνησης του τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μάριο Μόντι για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της Ιταλίας και την περιστολή του δημόσιου χρέους.

Ο Ομπάμα συναντάται με τον Μόντι απόψε το βράδυ (21:45 ώρα Ελλάδας). Θα συζητήσουν για τις ιταλικές πρωτοβουλίες ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να τονωθεί η ανάπτυξη, «καθώς και για την προοπτική επέκτασης του ευρωπαϊκού οικονομικού τείχους προστασίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Η κυβέρνηση Ομπάμα επαναλαμβάνει εδώ και μήνες ότι η Ευρώπη έχει τους πόρους να αντιμετωπίσει την κρίση και ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέμεινε σ’ αυτό στη συνέντευξή του. Δεν αποπειράθηκε να υποβαθμίσει το πόσο ευάλωτες παραμένουν οι ΗΠΑ σε μια ενδεχόμενη επιβράδυνση της οικονομίας του σημαντικότερου εμπορικού τους εταίρου, της ΕΕ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τεράστιο οικονομικό συμφέρον η Ευρώπη να αναπτυχθεί και η ευρωζώνη να επιτύχει», είπε ο Ομπάμα. Πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε να παίζουμε το ρόλο μας για να υποστηρίξουμε τους Ευρωπαίους φίλους μας καθώς εργάζονται για να επιλύσουν την κρίση». Δεν εξήγησε τι σημαίνει αυτό στην πράξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φόρο 30% στους πλούσιους βάζει ο Ομπάμα

Ομπάμα: “Κάθε ώρα κάνω λάθη”

«Ομπάμα, ο δικός μας Σκετίνο!»

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε