Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Η Ευρώπη τα δίνει όλα για να σώσει την Ισπανία – Πιέσεις για να μπει στον μηχανισμό και η Πορτογαλία

,

– Η συμφωνία με την Ιρλανδία επικυρώθηκε και πλέον τώρα είναι η σειρά της Πορτογαλίας
– Πιέζει η Ε.Ε. την Πορτογαλία γιατί γνωρίζουν πως το ευρώ δεν θα αντέξει την κατάρρευση της Ισπανίας
– Βάζουν στο παιχνίδι και τις τράπεζες ως μέσο πίεσης για να μην υπάρχουν φαινόμενα κερδοσκοπίας

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επικύρωσαν το μεγάλο σχέδιο στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ιρλανδία, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από το σύνολο των χωρών μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Eurogoup το πακέτο προς την Ιρλανδία περιλαμβάνει : 10 δισ. για μέτρα άμεσης επανακεφαλαίωσης, 25 δισ. για την στήριξη του τραπεζικού τομέα και 50 δισ. για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του προϋπολογισμού.

Νωρίτερα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε πως η Ιρλανδία θα πρέπει να πληρώνει ένα μέσο και ευέλικτο επιτόκιο 5,8% ετησίως, υψηλότερο από το 5,2% που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα. “Αν το σχέδιο στήριξης εφαρμοστεί στο σύνολό του, το μέσο ετήσιο επιτόκιο θα είναι της τάξης του 5,8% ετησίως. Το επιτόκιο αυτό θα μεταβάλλεται σε συνάρτηση με τη στιγμή όπου τα όρια δανεισμού θα χρησιμοποιούνται και με τους όρους της αγοράς”, δήλωσε ο Μπ. Κόοουεν.

Πρόσθεσε πως 17,5 δισ. ευρω θα καταβληθούν απο το Δουβλίνο και θα προέλθουν από το εθνικό αποθεματικό ταμείο για τις συντάξεις και από άλλα ρευστά διαθέσιμα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Κόουεν απέκλεισε κατηγορηματικά ότι η χώρα μου μπορεί να προχωρήσει σε στάση πληρωμών, όπως ζητεί μερίδα του ιρλανδικού λαού σύμφωνα με δημοσκόπηση, λέγοντας ότι η “χώρα δεν είναι ανεύθυνη”.

Πιέζουν την Πορτογαλία

Στην Ευρώπη έχει αρχίσει ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων με μοναδικό σκοπό να πιέσουν με κάθε μέσο και τρόπο την Πορτογαλία να προχωρήσει και εκείνη σε αίτημα για να μπει στον μηχανισμό στήριξης.

Σύσσωμοι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν να πείσουν την Πορτογαλία για το πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσει και εκείνη σε μία τέτοια κίνηση, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία. Και αυτό γιατί στην Ευρώπη θεωρούν πως μία τέτοια εξέλιξη αποτελεί σημαντική και συστημική απάντηση της Ευρωζώνης στις αγορές και τους κερδοσκόπους.

Θεωρούν λοιπόν πως με αυτό τον τρόπο η παγκόσμια αγορά θα ηρεμήσει και έτσι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η οικονομία της Ισπανίας, της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης. Οι ευρωπαίοι φοβούνται ένα τέτοιο ενδεχόμενο γιατί γνωρίζουν πως εάν η Ισπανία κινδύνευε και έπρεπε να διασωθεί, τότε θα ήταν πολύ πιθανό να τιναχθεί στον αέρα ολόκληρο το οικοδόμημα της ευρωζώνης και του ευρώ φυσικά.

Έτσι για να γλιτώσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο που θα ήταν οδυνηρό και καταστροφικό ακόμα και για τη δυνατή Γερμανία που δεν θα μπορούσε να το αντέξει οικονομικά, οι ευρωπαίοι πιέζουν την Πορτογαλία ως άλλη Ιφιγένεια να θυσιαστεί μπαίνοντας στον μηχανισμό στήριξης ώστε να υπάρξει οριστικό κλείσιμο της κρίσης και διάσωση της Ισπανίας.

Οι υπουργοί του Eurogroup κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για τους τρόπους λειτουργίας του μελλοντικού μόνιμου Ταμείου διάσωσης της νομισματικής ένωσης μετά το 2013, που αφορά κυρίως τη συμμετοχή “κατά περίπτωση” ιδιωτικών τραπεζών στο ταμείο αυτό.

Διαβάστε τη σχετική είδηση

Η απόφαση αυτή είναι άλλο ένα μέτρο πίεσης προς τους κερδοσκόπους προκειμένου να μην συνεχίσουν τα παιχνίδια τους, που θα φέρουν κι άλλες χώρες στο χείλος του γκρεμού. Στην ουσία η απόφαση αυτή δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της ευρωζώνης να αποφασίσουν εάν για κάποια χώρα θα πρέπει να συνεισφέρουν και οι ιδιώτες για τη διάσωσή τους.

Αυτή ήταν και η πρόταση της Μέρκελ η οποία εγκρίθηκε τελικά κατά ένα μεγάλο ποσοστό και σκοπός της Γερμανίας ήταν να αποτρέψει ιδιώτες όπως οι τράπεζες να επενδύουν στις χρεωκοπίες χωρών, προκειμένου να έχουν κέρδη. Με αυτή την απόφαση σύμφωνα με τη Γερμανία κάθε ιδιώτης θα το σκέφτεται περισσότερο πριν προχωρήσει σε κερδοσκοπικά παιχνίδια εναντίον μιας χώρας.

Σε όλο αυτό το τρομακτικό οικονομικό τοπίο οι ευρωπαίοι αναμένεται να είναι πολύ σκληροί πλέον και με την Ελλάδα. Πλέον γιατί δεν παίζεται μόνο η τύχη της Ελλάδας, αλλά το μέλλον ολόκληρης της ευρωζώνης, που είτε θα καταρρεύσει είτε θα σωθεί αλλά με θυσίες.

Ακολουθούν οι απαντήσεις σε 4 βασικά ερωτήματα γιά την ευρωζώνη.

1.Τί βάζει φωτιά στην πυριτιδαποθήκη;

Ηδη όταν μαινόταν, την άνοιξη, η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε ένας διάχυτος φόβος, ότι μπορεί να επεκταθεί η κρίση αυτή σε άλλους ‘αδύναμους κρίκους’ στην 16μελή ευρωζώνη, ας πούμε την Πορτογαλία, στην Ιρλανδία, ακόμα και στην Ισπανία…

Τώρα αναβίωσε ο φόβος, με την εκδηλωθείσα κρίση των τραπεζών στην Ιρλανδία. Εξίσου όμως αναβίωσε, επειδή στις 28 Οκτωβρίου το Ευρωπαϊκό συμβούλιο αποφάσισε, μετά το 2013 να διαιωνιστεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, που συστάθηκε την άνοιξη φέτος. Ανοίγοντας τη δημόσια συζήτηση, πριν όμως να ξεπεραστεί η κρίση, οι Ευρωπαίοι ανέλαβαν τον κίνδυνο να ταραχθούν οι χρηματαγορές, που αποστρέφονται τις αβεβαιότητες. Υπάρχουν, εντούτοις, αυτές και διαμορφώνονται μάλιστα σε πολλά επίπεδα…Θέλει η Γερμανία να τροποποιηθεί το κοινοτικό δίκαιο, όμως η διαδικασία αυτή είναι μακρά και δυσχερής, ενώ οι τεχνικού χαρακτήρα διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο, γιά τη μετατροπή του ισχύοντος μηχανισμού στήριξης, είναι περίπλοκες και δίνουν έδαφος σε πολλή φημολογία. Ανησυχούν, στο μεταξύ, οι ιδώτες επενδυτές, μήπως τελικά τους ζητηθεί να μετάσχουν στο μηχανισμό στήριξης μετά από το 2013.

2.Ποιοί είναι οι κίνδυνοι μετάδοσης της κρίσης ;

Με τη βοήθεια προς την Ελλάδα, η κρίση δεν τελείωσε. Τώρα ζήτησε η Ιρλανδία εξωτερική βοήθεια. Βοηθώντας την οι εταίροι ήλπισαν να κατευνάσουν τις αγορές. Ομως το ευρώ διολίσθησε έναντι του αμερικανικού δολαρίου, τα σπρεντς στα κρατικά ομόλογα ‘αδυνάμων κρίκων’ της ευρωζώνης αυξήθηκαν, επιλέγεται από τους κερδοσκόπους η Πορτογαλία ως νέος ‘στόχος’…Η έμπρακτη δυσπιστία των αγορών, έως τώρα, κάνει ακόμα και την Ισπανία, την τέταρτη οικονομία στην ευρωζώνη, έναν δυνητικό σήμερα, ίσως όμως πραγματικό αύριο, ‘στόχο’…Αραγε τα διαθέσιμα ποσά στον νυν μηχανισμό στήριξης θα αρκέσουν; Πιθανόν και όχι…”Οποια ποσά κι αν απαιτηθούν, θα δοθούν”, σχολίασε πάντως ανώνυμα όμως μία ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή με δηλώσεις της στο Γαλλικό πρακτορείο.

3.Απειλείται, λοιπόν, η ευρωζώνη;

“Πολιτικοί υπεύθυνοι καθημερινώς αντί να αποφασίζουν, κάνουν μόνον σχόλια…”, επισήμανε με θυμό τις προάλλες ο πρόεδρος της Επιτροπής των Βρυξελλών, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενοχλημένος απ αυτήν την ‘κακοφωνία’. Αληθεύει, ότι εντάσεις τροφοδοτήθηκαν από δηλώσεις του τύπου “διακυβεύεται η επιβίωση του ευρώ”. Ομως, παραμένει το γεγονός ότι το μέλλον του ευρώ, το οποίο κλυδωνίστηκε με την δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας, σήμερα παρουσιάζεται, ωστόσο, πολύ πιό βέβαιο. Εχει μεσολαβήσει η σύσταση μηχανισμού στήριξης, τόσο γιά την Ελλάδα όσο και γι άλλους ‘αδύναμους κρίκους’ στην ευρωζώνη.

4.Τα μέλη της ευρωζώνης, θα τιμήσουν τα χρέη τους;

Συνομολογείται από οικονομολόγους ότι η αναδιάρθρωση χρεών κρατών μελών της ευρωζώνης είναι αναπόφευκτη. Αυτό, μέσω επιμήκυνσης του δεδομένου χρέους, ή μέσω διαβουλεύσεων γιά μία ‘ελεγχόμενη’ (γιά τους δανειστές) πτώχευση ενός μέλους της ευρωζώνης…ή, επίσης, μέσω μιάς συμφωνίας, γιά μείωση των δόσεων των τοκοχρεωλυσίων κάποιου μέλους. “Βαραίνει”, πολύ, η γερμανική θέση, μετά το 2013 και οι ιδιώτες αγοραστές κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, να συμμετέχουν στη διαδικασία διάσωσης ενός κράτους μέλους, στο πλαίσιο της επιχειρούμενης, στο μέλλον, ‘ελεγχόμενης’ αναδιάρθρωσης του χρέους του κράτους αυτού (πτώχευσης). Ομως, τί κι αν τονίζεται, ότι κάτι τέτοιο θα γίνεται “αυστηρά κατά περίπτωση” και “μόνον γιά το μετά το 2013 κρατικό χρέος”… Αυτό που παραμένει στο μυαλό των παικτών στις αγορές, είναι ότι “οι αναδιαρθρώσεις χρέους είναι αναπόφευκτες” μέσα στα όρια της ευρωζώνης, “ακόμα και πριν να έλθει το 2014″…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γαλλογερμανική συμφωνία για μόνιμο μηχανισμό στήριξης

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε