Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Η ευρωζώνη απομακρύνεται από το χείλος του γκρεμού

Η ευρωζώνη απομακρύνεται από το χείλος του γκρεμού

”Οι χρηματαγορές έχουν επιστρέψει σε φυσιολογικό ρυθμό και οι αγορές ομολόγων έχουν ανοίξει για τις καλύτερες τράπεζες της περιφέρειας.Οι καταθέσεις βρίσκονται ακόμη πίσω, αλλά η φυγή κεφαλαίων θα πρέπει να σταθεροποιείται”.

Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times με τίτλο:Οι τραπεζίτες πιάνουν και πάλι δουλειά

”Το να είσαι μισητός είναι κάτι με το οποίο έχουν πλέον συμβιβαστεί οι τραπεζίτες. Μέχρι πριν από δύο μήνες όμως, κινδύνευαν εκτός από μισητοί να γίνουν και φτωχοί. Όχι πια. Η ευρωζώνη φαίνεται πως απομακρύνεται από το χείλος του γκρεμού και οι τράπεζές της πιάνουν και πάλι δουλειά.

Οι χρηματαγορές έχουν επιστρέψει σε φυσιολογικό ρυθμό και οι αγορές ομολόγων έχουν ανοίξει για τις καλύτερες τράπεζες της περιφέρειας. Οι καταθέσεις βρίσκονται ακόμη πίσω, αλλά η φυγή κεφαλαίων θα πρέπει να σταθεροποιείται.

Το καλύτερο από όλα είναι ότι το επιχειρηματικό μοντέλο των τραπεζών μπορεί και πάλι να λειτουργήσει. Η αγορά των CDS υποδεικνύει ότι η φερεγγυότητα των τραπεζών της ευρωζώνης πλησιάζει εκείνη φερέγγυων επιχειρήσεων εκτός του τραπεζικού κλάδου. Όπως επισημαίνει ο Huw van Steenis της Morgan Stanley, η απόσταση είναι η μικρότερη από τις αρχές του 2010, πριν από το πρώτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα.

Οι επενδυτές που αγόρασαν μετοχές των τραπεζών της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχουν αποκομίσει 63% σε λιγότερο από δύο μήνες. Θα πρέπει να ευχαριστήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς η δική της δέσμευση για απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων της περιφέρειας απομάκρυνε τον κίνδυνο για διάσπαση της ευρωζώνης.

Για το έτος, οι τράπεζες της ευρωζώνης καταγράφουν άνοδο – ειδικότερα εκείνες του πυρήνα της τάξεως του 30%, όσο και οι αμερικανικές (αν και οι ευρωπαϊκές έχουν πολύ μεγαλύτερο discount στο book value).

Το ράλι οδήγησε τις τιμές των μετοχών και τα CDS στα επίπεδα του Μαρτίου. Τώρα όμως, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη δοκιμασία: έχει πραγματικά αντιμετωπιστεί η κρίση; Το Μάρτιο οι αγορές πίστεψαν στα φτηνά τριετή δάνεια της ΕΚΤ αλλά στη συνέχεια απογοητεύτηκαν.

Αυτή τη φορά, η ΕΚΤ υπόσχεται περισσότερα. Οι μετοχές των τραπεζών έχουν να κερδίσουν ακόμη περισσότερα εάν σταθεροποιηθούν οι αγορές ομολόγων. Αυτό το φθινόπωρο όμως, ελλοχεύουν κίνδυνοι: Η Ισπανία δεν έχει ακόμη αποδεχθεί τους όρους που συνοδεύουν την στήριξη ενώ ο αντίκτυπος από μία ενδεχόμενη υποβάθμιση από τη Moody’s σε επίπεδο “junk” θα συμπαρέσυρε τις αξιολογήσεις των τραπεζών σημαντικά. Εν τω μεταξύ, σχεδόν για όλα τα θέματα εκκρεμούν πολιτικές αποφάσεις. Ήδη είναι εμφανής η διάσταση ως προς την τραπεζική ενοποίηση. Οι τραπεζίτες δηλαδή, κινδυνεύουν και πάλι να φτωχύνουν”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε