Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Η G20 αύξησε τους πόρους του ΔΝΤ κατά 430 δισ. δολάρια

Η G20 αύξησε τους πόρους του ΔΝΤ κατά 430 δισ. δολάρια

Οι πλούσιες και αναδυόμενες οικονομικά χώρες που συγκροτούν την ομάδα G20 δεσμεύθηκαν την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον να προσφέρουν στα αποθεματικά του ΔΝΤ περισσότερα από 430 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και απαραίτητο, μια έκφραση της κοινής αποφασιστικότητας», δήλωσε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Έπειτα από αυτή την αύξηση, το ΔΝΤ διαθέτει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια», πρόσθεσε.

Σε ανακοίνωση της η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανέφερε ότι «δεν θα είναι απούσα» από τα σχέδια αύξησης των πόρων του ΔΝΤ, χωρίς όμως να διευκρινίσει το ποσό, ενώ επανέλαβε την εμπιστοσύνη της στην οικονομία των χωρών της ευρωζώνης.

Η Κίνα «πιστεύει ότι η Ευρώπη διαθέτει πλήρως τη σοφία και την ικανότητα να αντιμετωπίσει κατάλληλα την κρίση χρέους του ευρώ και έχει εμπιστοσύνη στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης», σημειώνει η ανακοίνωση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας.

Σύμφωνα πάντως με στελέχη του ΔΝΤ, οι νέοι αυτοί πόροι απλώς θα βοηθήσουν την Ευρώπη να κερδίσει χρόνο καθώς συνεχίζει να εφαρμόζει δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Οι εντάσεις για το αν οι χώρες της Ευρώπης είναι αρκετά δεσμευμένες σε μεγάλες και επώδυνες περικοπές στα δημοσιονομικά του ελλείμματα και για το αν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν βάλει αρκετά βαθιά το χέρι στις δικές τους τσέπες σημάδεψε τις συζητήσεις για την αύξηση των πόρων του ΔΝΤ.

Η Λαγκάρντ υπερασπίστηκε τις κινήσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα η Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι το σύνολο των οικονομικών, νομισματικών και δημοσιονομικών μέτρων που έχει λάβει τους τελευταίους μήνες είναι «αρκετό».

Ο υπουργός Οικονομικών της Σιγκαπούρης Θάρμαν Σανμουγκαράτναμ, επικεφαλής της διευθύνουσας επιτροπής του ΔΝΤ, εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός επισημαίνοντας: «Το αν η Ευρώπη έχει κάνει αρκετά για να χτίσει το τείχος προστασίας της εξαρτάται στην πραγματικότητα από τις μεταρρυθμίσεις».

«Αν οι μεταρρυθμίσεις της χάσουν την αξιοπιστία τους, αν οι μεταρρυθμίσεις της χάσουν την ορμή τους, τότε απολύτως ειλικρινά το τείχος προστασίας δεν είναι αρκετό. Οπότε εξαρτάται αποκλειστικά από τη δέσμευσή τους στις μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε.

Πάντως δεν συμφώνησαν όλα τα μέλη της G20 στην αύξηση των πόρων του ΔΝΤ.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι έχουν ήδη κάνει αρκετά προσφέροντας ρευστότητα σε δολάρια στις ευρωπαϊκές τράπεζες και ο Καναδάς επεσήμανε ότι δεν θα συνεισφέρει στην αύξηση των πόρων του ΔΝΤ γιατί δεν βλέπει να συντρέχει λόγος.

«Πιστεύουμε ότι το Ταμείο έχει επαρκείς πόρους για τις τρέχουσες ανάγκες. Αυτό αποδεικνύεται ακόμη πιο αληθινό με δεδομένη την ικανότητα της Ευρώπης να διαχειρίζεται την κρίση δημόσιου χρέους», δήλωσε ο καναδός υπουργός Οικονομικών Τζιμ Φλάχερτι.

«Η πραγματικότητα είναι ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είναι σχετικά πλούσιες. Το λέμε εδώ και αρκετά χρόνια ότι πρέπει να πιάσουν τον ταύρο από τα κέρατα και να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα με τα δικά τους μέσα», συνέχισε.

Στο μεταξύ, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες έλαβαν διαβεβαιώσεις από τους εταίρους τους στην G20 ότι η αύξηση του παγκόσμιου ειδικού οικονομικού τους βάρους θα αναγνωριστεί με την αύξηση της ισχύς των ψήφων τους στο ΔΝΤ.

«Συνδέσαμε την παροχή των χρημάτων με την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης των ποσοστών στο ΔΝΤ, ώστε οι αναπτυσσόμενες χώρες να έχουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση, αυτό έγινε δεκτό», δήλωσε ο βραζιλιάνος υπουργός Οικονομικών Γκίντου Μαντέγκα.

Παράλληλα, οι αναπτυσσόμενες χώρες εκφράζουν ανυπομονησία λόγω των καθυστερήσεων -ειδικά από μέρους των ΗΠΑ- στην εφαρμογή μιας συμφωνίας για την μείωση της ισχύος της Ευρώπης στο ΔΝΤ και της ισχυροποίησης των ψήφων της Κίνας, που αναμένεται να ανέλθει στην τρίτη θέση κατά ισχύ ψήφων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε