Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Η Ιρλανδία “αδειάζει” τα stress test των τραπεζών

Η Ιρλανδία “αδειάζει” τα stress test των τραπεζών

Πως πριν από τρεις μήνες οι ιρλανδικές τράπεζες περνούσαν με επιτυχία τα stress test και σήμερα για να μην καταρρεύσουν θα τους δοθούν πάνω από 34 δις ευρώ;

Σε αυτό το ερώτημα προσπαθούν πλεον να απαντήσουν οι αναλυτές οι οποίοι πλέον αμφισβητούν ευθέως την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών stress test του Ιουλίου.

Η Ιρλανδία είναι πλεον σε δεινή θέση. Η απόφαση για χορήγηση του ιλιγγιώδους ποσού των 45 δις ευρώ για την διάσωση του τραπεζικού τομέα της Ιρλανδίας που βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης παρασύρει όλο και πιο κάτω την οικονομία της χώρας.

Υπολογίζεται οτι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της ιρλανδικής κυβέρνησης για το τρέχον έτος θα ανέλθει στο αστρονομικό 32% του ΑΕΠ, έναντι του περσινού 14,3%. Στο ποσό της διάσωσης συμπεριλαμβάνονται τα 34 δισεκατομμύρια ευρώ που θα δαπανηθούν στο χείριστο σενάριο για τη διάσωση του μεγαλύτερου τραπεζικού ασθενή, της τράπεζας Anglo Irish.

  Το ποσό που θα δωθεί στις τράπεζες αντιστοιχεί σε 22.500 ευρώ ανά Ιρλανδό πολίτη.

Ανάλογα γεγονότα φοβούνται στην Ισπανία, ίσως και στην Γερμανία, όπου πρόσφατα έγινε έκτακτη συνάντηση του υπ. Οικονομικών κ. Σόιμπλε με τους διοικητές των περιφερειακών τραπεζών.

Οι αγορές προετοιμάζονται για νέα αναταραχή επανεκτιμώντας την αξιοπιστία των στοιχείων των ευρωπαϊκών τραπεζών, έτσι όπως αυτά εκτιμήθηκαν στα πρόσφατα stress test.

Στην Ισπανία προσπαθούν να συμμαζέψουν τ’ ασυμάζευτα. Αυτό δείχνει και η κατάθεση του προϋπολογισμού ο οποίος είναι ο πιο σφιχτός των τελευταίων χρόνων αφού γίνονται περικοπές 16% στις δαπάνες των υπουργείων και 7,9% στις κρατικές δαπάνες.

Τέλος, στον άλλο οικονομικό ασθενή της Ευρώπης, την Πορτογαλία, τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δυσοίωνα, αφού ανακοινώθηκαν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις αλλά και αύξηση του ΦΠΑ από το 21 στο 23%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε