Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Η Ιταλία στο στόχαστρο του ΔΝΤ

Η Ιταλία στο στόχαστρο του ΔΝΤ

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο, ανήλθε στο 115,8% του ΑΕΠ το 2009.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κάλεσε την Ιταλία, όπου η ανάκαμψη της οικονομίας είναι “μέτρια και εύθραυστη”, να “μειώσει το χρέος της” και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ετήσια αποστολή των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ στην Ιταλία, αναφέρεται πάντως ότι η πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι “η καλή απάντηση στην κρίση”. 

Ωστόσο, καθώς η ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας γίνεται με ρυθμό “μέτριο” και η διαδικασία χαρακτηρίζεται “εύθραυστη”, οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ εκτιμούν ότι η Ιταλία πρέπει “να διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία, να μειώσει το χρέος της και να δεσμευτεί για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τη δυναμική ανάπτυξης της οικονομίας”, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

 Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο, ανήλθε στο 115,8% του ΑΕΠ το 2009, από 105,8% που ήταν το 2008. Το δημόσιο έλλειμμα έφτασε το 2009 στο 5,3%, ενώ το 2008 ήταν 2,7%.

Η ιταλική κυβέρνηση, που έχει διαβεβαιώσει κατ΄επανάληψη ότι η κατάσταση της οικονομίας της χώρας δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη της Ελλάδας, υπολογίζει ότι το 2010 το δημόσιο χρέος θα φθάσει στο 116,9%, ενώ το δημόσιο έλλειμμα θα μειωθεί στο 5%. 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ζητήσει από την ιταλική κυβέρνηση να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας και των υποδομών και την αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση. Παράλληλα ζητείται να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε