Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Η Κίνα δημιουργεί μία Ελλάδα κάθε 3 μήνες!

Η Κίνα δημιουργεί μία Ελλάδα κάθε 3 μήνες!

”Η παγκόσμια οικονομία αυτήν τη δεκαετία θα καταγράψει τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 30 ετών.Μόνο το 2011 η Βραζιλία, η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία δημιούργησαν σε όρους οικονομικής παραγωγής το ισοδύναμο μιας νέας Ιταλίας” γράφουν σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times.

Διαβάστε όλο το άρθρο.

”Όσοι ζουν στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ ή στην Ιαπωνία μπορεί να μην το νιώθουν, αλλά είναι πολύ πιθανόν η παγκόσμια οικονομία αυτήν τη δεκαετία να καταγράψει τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 30 ετών. Η Goldman Sachs προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση 4,1% από το 2011 ως το 2020. Κατά τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες, ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης ποτέ δεν ξεπέρασε το 3,5%.

Αυτό που αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα είναι η πηγή αυτής της ανάπτυξης. Οι μεγάλες αναπτυσσόμενες αγορές του πλανήτη είναι πλέον η κινητήριος δύναμη της διεθνούς ανάπτυξης. Μόνο το 2011 η Βραζιλία, η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία (οι αποκαλούμενες και BRICs) δημιούργησαν σε όρους οικονομικής παραγωγής το ισοδύναμο μιας νέας Ιταλίας.

Ο Τζιμ Ο’Νιλ, οικονομικός αναλυτής της Goldman Sachs, ο οποίος εφηύρε και το ακρωνύμιο BRIC, δηλώνει: «Οι περισσότεροι άνθρωποι ακόμη δεν καταλαβαίνουν το μέγεθος της Κίνας και την ταχύτητα με την οποία κινείται. Το ΑΕΠ της ανέρχεται τώρα στα 8,2 τρισ. δολ., περίπου στο μισό από εκείνο των ΗΠΑ. Η Κίνα, όμως, αναπτύσσεται με ρυθμό 8% ετησίως. Είναι το αντίστοιχο με ανάπτυξη 4% στις ΗΠΑ». «Η Κίνα δημιουργεί μία Ελλάδα κάθε 12,5 εβδομάδες. Από το 2010 έχει δημιουργήσει μία Ινδία», δήλωσε στο πλαίσιο του Φόρουμ Αμπροσέτι.

Η ταχύτητα της οικονομικής μεταμόρφωσης προκαλεί δέος σε πολλούς Ευρωπαίους, που ακόμη είναι παγιδευμένοι στη δική τους οικονομική κρίση. Στο φόρουμ Αμπροσέτι, που διεξάγεται στη Λίμνη Κόμο στη Βόρεια Ιταλία, συνήθως «επικροτείται η ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή», όπως εύστοχα παρατήρησε ένας από τους συμμετέχοντες.

Σταδιακά, όμως, οι ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου συνειδητοποιούν ότι η οικονομική στασιμότητα και η πολιτική αναταραχή στην Ιταλία, και όχι μόνο, διαβρώνουν πλέον ταχύτατα τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και την παγκόσμια επιρροή της ευρωζώνης.

Για πολλούς από τους μη Ευρωπαίους που συμμετείχαν στο Φόρουμ η Ευρώπη αποτελεί πλέον περισσότερο εστία οργής, παρά μοντέλο άξιο προς μίμηση, όπως νομίζουν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι.

Ο Changyong Rhee της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης δηλώνει ότι πολλές ασιατικές χώρες ανησυχούν μήπως η Ευρώπη πυροδοτήσει έναν ακόμη γύρο παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας, λόγω της επίμονης ύφεσης σε πολλές χώρες της ευρωζώνης, της πολιτικής αστάθειας στην Ιταλία και των συζητήσεων για έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Ο κ. Rhee υμνεί την Ευρώπη για τη σημαντική πρόοδο που κατέγραψε στην αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης, κινούμενη στην κατεύθυνση μιας τραπεζικής και δημοσιονομικής ένωσης. Η εδραίωση ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης και το πρόγραμμα Ανοιχτών Νομισματικών Συναλλαγών (ΟΜΤ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οδήγησαν στη μείωση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα ευρωζώνης και σταθεροποίησαν τις χρηματαγορές, δηλώνει.

Ο Κορεάτης οικονομολόγος, όμως, προειδοποιεί ότι η ευρωζώνη πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε τόσο για το δικό της συμφέρον όσο και για χάρη της παγκόσμιας οικονομίας. «Το θεσμικό κτίριο δεν έχει ολοκληρωθεί. Εάν η Ευρώπη σταματήσει τώρα, θα υπάρξουν σοβαρές διεθνείς επιπτώσεις», δηλώνει.

Έτσι, το γεγονός ότι κάποιοι Βρετανοί πολιτικοί συζητούν ανοιχτά για το ενδεχόμενο εξόδου από την Ε.Ε. γίνεται όλο και πιο ανησυχητικό, εξηγεί. «Πολύς κόσμος καταλαβαίνει τους προβληματισμούς της Βρετανίας για την παραμονή της στο ευρώ. Αυτό που μας ανησυχεί, όμως, είναι ότι εάν αποχωρήσει η Βρετανία τότε θα πυροδοτηθεί ντόμινο στην Ευρώπη. Η ανησυχία είναι ότι θα διαλυθεί η Ε.Ε. εις τα εξ ων συνετέθη». «Μπορεί να είναι λίγο εγωιστικό από την ασιατική οπτική γωνία, αλλά η απόφαση μιας χώρας θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία», υποστηρίζει.

Προς το παρόν, η Ευρώπη έχει ακόμη μεγάλη σημασία για πολλές αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με την Τζιλ Μάρκους, διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Νοτίου Αφρικής. Η Νότιος Αφρική, άλλωστε, έχει στενούς ιστορικούς δεσμούς με την Ευρώπη. Πέραν αυτού, η χώρα στέλνει το 38% των προϊόντων του μεταποιητικού της κλάδου με εξαγωγές στη Γηραιά Ήπειρο, σύμφωνα με την ίδια.

«Ανησυχούμε, όμως, σοβαρά για όσα γίνονται στην Ευρώπη», δηλώνει και συμπληρώνει: «Ακόμη και εάν τίποτα δεν χειροτερέψει στην Ευρώπη, ο δρόμος για την ανάκαμψη είναι πολύ μακρύς. Είναι πλέον επιτακτικό για τις αναδυόμενες αγορές να διαφοροποιηθούν».

Η Νότιος Αφρική σε δύο εβδομάδες φιλοξενεί την προσεχή σύνοδο των BRICs, φιλοδοξώντας σε ενίσχυση των δεσμών με τις πιο δυναμικές οικονομίες του πλανήτη”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε