Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Η Κομισιόν προτείνει έναν ευρύτερο μηχανισμό στήριξης

ΦΩΤΟ REUTERS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει σήμερα από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επεκτείνουν το μηχανισμό οικονομικής στήριξης που ισχύει για τις χώρες εκτός ευρωζώνης και σε εκείνες που έχουν υιοθετήσει το ευρώ, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με πηγές της Ε.Ε.

Η Κομισιόν θα ζητήσει επίσης από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ να αυξήσουν το ποσό οικονομικής στήριξης που χορηγείται στα κράτη μέλη της ΕΕ, εκτός ευρωζώνης, όπως προβλέπεται από τον αποκαλούμενο μηχανισμό οικονομικής στήριξης του ισοζυγίου πληρωμών, κατά 60 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κοινοτικός μηχανισμός μεσοπρόθεσμης οικονομικής στήριξης για την παροχή δανείων σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στο ισοζύγιο τρεχουσών πληρωμών ή στο ισοζύγιο κινήσεως κεφαλαίων και δεν έχουν θεσπίσει το ευρώ, ορίζει ως ανώτατο όριο δανείων τα 50 δις ευρώ.

Τα 60 δις ευρώ θα εγγυώνται και τα 27 μέλη της ΕΕ και τα δάνεια, αν καταβληθούν σε χώρα μέλος της ΕΕ, θα ακολουθούνται από όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανέφερε μία ευρωπαϊκή πηγή.

Ως επιπρόσθετο μέτρο που θα ισχύει μόνο για τις χώρες της ευρωζώνης, η Κομισιόν θα προτείνει ένα ξεχωριστό μηχανισμό ενδοκυβερνητικών δανείων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε