Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Η Κομισιόν βάζει «πάγο» στην παράταση αποπληρωμής του χρέους – Πεταλωτής: «Γίνονται μόνο συζητήσεις»

ΦΩΤΟ REUTERS

Η συζήτηση για την παράταση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους ξεκίνησε από το ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση δε θα έλεγε όχι αλλά οι Βρυξέλλες βάζουν… «πάγο».

Μια ημέρα μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν πως το Ταμείο δε θα έλεγε όχι στο ενδεχόμενο να παραταχθεί χρονικά η αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας, αρκεί να υπάρχει και η συγκατάθεση της Ε.Ε., η Κομισιόν πήρε θέση, μέσω του Αμεντέο Αλταφάζ, εκπροσώπου του Επιτρόπου οικονομίας, Όλι Ρεν.

Ερωτηθείς αν συζητείται το ενδεχόμενο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως συζήτηση για το θέμα αυτό γίνεται μόνο στα ελληνικά ΜΜΕ. «Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει πει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα. Φαίνεται πως τα ΜΜΕ συζητούν για ένα ενδεχόμενο το οποίο δεν έχει τεθεί στο τραπέζι».

Ο Αλταφάζ τόνισε ότι η Επιτροπή έχει σημειώσει, τις τελευταίες εβδομάδες, σημαντική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος προς την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της εντυπωσιακής αποκλιμάκωσης των spreds. «Η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει αποφασιστικά και αποτελεσματικά το πρόγραμμα σταθερότητας. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να καλύψει μόνη της τις δανειακές της ανάγκες στις αγορές, από το 2012. Η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο, οι αγορές αντιδρούν θετικά, επομένως δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε για παράταση του δανείου», κατέληξε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιείται συζήτηση για επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από ΕΕ και ΔΝΤ, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι κάτι τέτοιο δεν ζητήθηκε από τη χώρα μας. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έκανε λόγο για μια «δημόσια» και «θεωρητική» συζήτηση που έρχεται ως «επιβράβευση για τη δουλειά, τη συνέπεια, αλλά και την αποφασιστικότητα των πολιτών και της κυβέρνησης».
Επίσης ο κ. Πεταλωτής διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει θέμα παράτασης του μνημονίου, δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων, δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους».

Παρέμβαση για την πιθανότητα παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας μας, έκανε η ΝΔ, που ξεκαθάρισε ότι είναι αρνητική στο ενδεχόμενο να παραταθεί ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου αν αυτό οδηγήσει σε νέα μέτρα και νέο μνημόνιο. Όπως είπε όμως ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, αν πρόκειται για διευκόλυνση πληρωμών, τότε η παράταση του χρόνου αποπληρωμής είναι θετική.

«Επιβεβαιώνεται όμως η πρόβλεψη του Αντώνη Σαμαρά ότι το Μνημόνιο δεν μας βγάζει πέρα, ήταν σωστή», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ότι δε διαπραγματεύτηκε τους σκληρούς όρους του μνημονίου.

Διαβάστε επίσης
Υπέρ της παράτασης αποπληρωμής του δανείου το ΔΝΤ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ στο ΔΝΤ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε