Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Η κρίση γίνεται εφιάλτης – Στο -4,8% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ

Παγωμάρα από την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας με μόνο θετικό στοιχείο την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2011.
 

Μάλιστα η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναθεώρησε τα στοιχεία για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου 2010 όπου τελικά η ύφεση ήταν στο εφιαλτικό -7,4% από -6,6% που είχε αρχικά ανακοινώσει.
 
Ψάχνοντας για κάποιο στοιχείο αισιοδοξίας, μπορούμε να πούμε πως σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% .
 
”Ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη” χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών το γεγονός ότι, παρά τη συρρίκνωση κατά 4,8% του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο σε ετήσια βάση, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 0,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν εννέα συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικών ρυθμών μεταβολής.
 
Σε ανακοίνωση του υπουργείου, αναφέρεται ότι : ”επιπλέον, σε ετήσια βάση η ύφεση ρηχαίνει σημαντικά καθώς ο ρυθμός της μειώνεται το πρώτο τρίμηνο του 2011 κατά 3,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σταθερούς όρους (από το -7,4% σε -4,8%) και κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες σε ονομαστικούς όρους (από το -5,2% στο -4,5%)”.
 
Σύμφωνα, επίσης με το υπουργείο, ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης για το 2010, διαμορφώνεται στο – 4,35% έναντι – 4,5% που εκτιμούσαν τα στοιχεία του Μαρτίου 2011. Ομοίως, ο ρυθμός μεταβολής του ονομαστικού ΑΕΠ για το 2010 διαμορφώνεται τώρα στο -1,68% από -2,1% που εκτιμάτο αρχικά από την ΕΛΣΤΑΤ.
 


 

Διαβάστε την ανακοίνωση.
 
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ: 1ο Τρίμηνο 2011 (Εκτιμήσεις)
Από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνεται το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν για το 1ο τρίμηνο του 2011.
Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε σταθερές τιμές 2000, κατά το 1ο τρίμηνο του 2011 παρουσίασε μείωση κατά 4,8% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2010 και αύξηση κατά 0,8% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2010.
Όπως έχει επισημανθεί σε προηγούμενες ανακοινώσεις, ο τρόπος υπολογισμού των τριμηνιαίων συναλλαγών της Γενικής Κυβέρνησης της περιόδου 2009-2011 είναι διαφορετικός από αυτόν της περιόδου 2000-2008. Οι τριμηνιαίες εκτιμήσεις για τα έτη 2009-2011 γίνονται με δεδομένα ως επί το πλείστον από άμεσες πηγές, ενώ για την περίοδο 2000-2008, με την κατανομή των ετησίων αποτελεσμάτων στα τρίμηνα. Το γεγονός αυτό επηρεάζει τη συγκρισιμότητα των στοιχείων των ετών 2008 και 2009 και επομένως ο τριμηνιαίος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ μεταξύ των ετών αυτών θα πρέπει να χρησιμοποιείται με επιφύλαξη.
Λόγω της διακοπής της χρονολογικής σειράς των τριμηνιαίων στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης και της διαθεσιμότητας στοιχείων για μια πολύ μικρή χρονική περίοδο (1ο τρίμηνο 2009 – 1ο τρίμηνο 2011) με το νέο τρόπο υπολογισμού, η μέθοδος που εφαρμοζόταν για την εποχική εξομάλυνση των στοιχείων δεν παρείχε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού η ΕΛΣΤΑΤ σε συνεργασία με την Eurostat εφάρμοσε νέα μέθοδο διόρθωσης της εποχικότητας, που λαμβάνει υπόψη τυχόν διακοπές στις χρονολογικές σειρές και εκτιμάται ότι παρέχει περισσότερο αξιόπιστα αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, οι χρήστες θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί κατά την χρησιμοποίηση των στοιχείων αυτών μέχρι να υπάρξει εκτενέστερη χρονολογική σειρά
Η ΕΛΣΤΑΤ, βάσει του κοινού προγράμματος στατιστικής δράσης (JOSGAP) που έχει καταρτίσει με την Eurostat από τον Απρίλιο του 2010, είναι στη διαδικασία διενέργειας μιας σειράς δράσεων για την ποιοτική βελτίωση των παραγομένων στατιστικών, που δεν περιορίζονται στο πεδίο των εθνικών λογαριασμών. Ως εκ τούτου, οι αναθεωρήσεις των εθνικών λογαριασμών αντικατοπτρίζουν τη βελτίωση στη συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων που επιτυγχάνεται μέσω της εφαρμογής του JOSGAP, καθώς και την ενσωμάτωση των πλέον πρόσφατων δεδομένων.
Στο πλαίσιο αυτό, τα τριμηνιαία στοιχεία του ΑΕΠ για τα έτη 2009 και 2010 έχουν αναθεωρηθεί, με βάση τα τριμηνιαία στοιχεία των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης που είναι συνεπή με τα αντίστοιχα ετήσια, τα οποία συμπεριλήφθηκαν στην κοινοποίηση της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) του Απριλίου 2011. Αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης των στοιχείων αυτών στη διαδικασία υπολογισμού των τριμηνιαίων εκτιμήσεων του ΑΕΠ σε συνδυασμό με άλλες βελτιώσεις, είναι το άθροισμα των τεσσάρων τριμήνων των ετών 2009 και 2010 να διαφέρει από τα ετήσια προσωρινά αποτελέσματα του ΑΕΠ για τα ίδια έτη που ανακοινώθηκαν το Μάρτιο του 2011.

Διαβάστε επίσης :Συναγερμός – Η Ελλάδα τελευταία χάνει τους στόχους του Μνημονίου

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε