Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Η κρίση στην ευρωζώνη απειλεί την Λετονία

Η Λετονία είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ύφεση παγκοσμίως που φθάνει το -25%.

Μία επιδείνωση της κρίσης στην ευρωζώνη και μία αργοπορία υιοθέτησης του ευρώ, από τη Λετονία, θα μπορεί να απειλήσει, τελικά, την αποκατάσταση της λετονικής οικονομίας, η οποία είναι η οικονομία με τη μεγαλύτερη ύφεση (-25% και το ’08 και το ’09), παγκοσμίως, αναφέρθηκε σήμερα από το ΔΝΤ.

“Οι παρόντες κίνδυνοι είναι πλέον μικρότεροι εκείνων του περασμένου έτους, όμως μεσοπρόθεσμα ισχύουν τουλάχιστον σε ο,τι αφορά την υιοθέτηση του ευρώ”, προστίθεται από το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τη βαλτική χώρα των 2,2 εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με την έκθεση, προέχει να μειωθεί το διψήφιο ποσοστό των ανέργων, να διατηρηθεί ο προσανατολισμός για τις μεταρρυθμίσεις, που θα μεγιστοποιήσουν την παραγωγικότητα, όπως κι αυτός για τη μείωση των δημοσίων δαπανών. “Ανακύπτει κίνδυνος, εάν αργοπορήσει κι άλλο η υιοθέτηση του ευρώ, ή πάλι εάν επιδεινωθεί η παρούσα ευάλωτη συγκυρία στη δυτική Ευρώπη”, σημειώνεται από το ΔΝΤ.

–ΔΝΤ και ΕΕ συνδιαχειρίζονται ένα ‘πακέτο’ εξωτερικής βοήθειας για τη Λετονία συνολικού ύψους 7,5 δισ.ευρώ μετά τον Δεκέμβριο του 2008, όταν η Ρίγα ήταν αντιμέτωπη με πολύ βαθιά ύφεση. Η συνδιαχείριση της βοήθειας προϋποθέτει δρακόντεια μέτρα λιτότητας για τη Λετονία.

Μετά το 2007, μία θέση εργασίας στη Λετονία, ανά κάθε πέντε, καταργήθηκε. Όσον αφορά την ανεργία, στους νέους “κτυπά” με ποσοστό 43%, ενώ στους μακροχρόνια ανέργους με ποσοστό 32%…Στο μεταξύ, η Λετονία δεν υποτίμησε το νόμισμά της έναντι του ευρώ, αλλά διατήρησε την καθορισμένη ισοτιμία μαζί του. Προσδοκά να εισαγάγει το ευρώ στην καθημερινή ζωή από το 2014 και μετά.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε