Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Η κρίση χρέους στην Ελλάδα ρίχνει σημαντικά το ευρώ

Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στο 1,4020 δολάρια.

Σημαντική υποχώρηση εμφανίζει σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς εντείνεται η ανησυχία για την κρίση του Δημόσιου Χρέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,4038 δολάρια από το επίπεδο των 1,4161 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο στη διάρκεια της ημέρας το ευρώ υποχώρησε κάτω ακόμη και από το επίπεδο του 1,40 στο 1,3970 δολ. Η κρίση του Χρέους στην ευρωζώνη φαίνεται να βαθαίνει καθώς προς το παρών δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια αξιόπιστη λύση η οποία θα αντιμετωπίζει το ελληνικό πρόβλημα. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαβεβαίωσε σήμερα δια του Αυστριακού κεντρικού τραπεζίτη Εwald Nowοtny, ότι θα συνεχίσει να δέχεται ως ενέχυρο ομόλογα του ελληνικού δημοσίου για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών, παρά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Fitch. Η ελληνική Κυβέρνηση παρά ταύτα προετοιμάζεται ν΄ ανακοινώσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων. Όμως οι αγορές παραμένουν δύσπιστες για το κατά πόσο η χώρα θα κατορθώσει να εκπληρώσει τις πρόσθετες δεσμεύσεις, γεγονός που αντανακλάται στην εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων και των spreads.

Πιο αναλυτικά στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ τo σύνολο των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 41 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 10 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς, ενώ τα υπόλοιπα 31 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 5ετές ομόλογο λήξεως 20,08,11 με 18 εκατ. ευρώ και στο 3ετές ομόλογο λήξεως 20,03,12 με 5 εκατ. ευρώ.

Το περιθώριο στο κλείσιμο της αγοράς διευρύνθηκε αξιοσημείωτα στο 14,02% από 13,57% χθες, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου (λήξεως 19.06.20) να διαμορφώνεται στο 17,04% από 16,62% την Παρασκευή έναντι 3,02% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 2,15%, στη διάρκεια των 9 μηνών διαμορφώθηκε στο 1,94%, στο εξάμηνο διατηρήθηκε στο 1,71%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,43% ο μήνας παρέμεινε στο 1,24%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε