Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη πιέζει το ευρώ

 Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,4299 δολάρια από το επίπεδο των 1,4471 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η υποχώρηση του ευρώ συνδέεται με την χθεσινοβραδινή υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τον οίκο Moody’ s. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τα εμπόδια που φαίνεται πλέον ότι συναντά η προώθηση του Γαλλικού σχεδίου για την μετακύληση των ελληνικών ομολόγων, εντείνουν την ανησυχία των επενδυτών για το μέλλον της ευρωζώνης. Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στο 1,4318 δολάρια.

Το κλίμα αυτό μεταφέρθηκε και στην αγορά ομολόγων όπου παρατηρήθηκε ενίσχυση των γερμανικών τίτλων, ενώ αντίθετα οι κρατικοί τίτλοι της περιφέρειας υπέστησαν σημαντικές απώλειες. Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετούς Πορτογαλικού ομολόγου αυξήθηκε μέσα σε μία ημέρα κατά 1% , ξεπερνώντας έτσι το 12%.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ τo σύνολο των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 3 εκατ. ευρώ, τα οποία στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης.

Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 6μηνο έντοκο γραμμάτιο λήξεως 11/11/11 με 3 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο στο κλείσιμο της αγοράς διευρύνθηκε σημαντικά στο 13,48% από 13,16% χθες με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου (λήξεως 19/06/20) να διαμορφώνεται στο 6,39% από 6,17% χθες έναντι 2,91% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 2,18% στη διάρκεια των 9 μηνών διατηρήθηκε στο 1,99% στο εξάμηνο διατηρήθηκε στο 1,81στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,56% ο μήνας διατηρήθηκε στο 1,33%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε