Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Η Μεγάλη Εβδομάδα της Ισπανίας

Η Μεγάλη Εβδομάδα της Ισπανίας

Οι Financial Times γράφουν για την χειρότερη εβδομάδα από την αρχή του 2012 για τα ισπανικά ομόλογα και τη φυγή των επενδυτών προς τη Γερμανία που την χαρακτηρίζουν ως ”παράδεισο” κεφαλαίων.

Διαβάστε όλο το άρθρο.

”Την εβδομάδα που πέρασε -Μεγάλη Εβδομάδα για τους Καθολικούς – οι ισπανικές αγορές ομολόγων είχαν την χειρότερη εμφάνιση από την αρχή του έτους, εξαιτίας των φόβων ότι εξασθενεί η ώθηση που έδωσε στην ευρωζώνη η έκτακτη ρευστότητα από την ΕΚΤ.

Τα επιτόκια στα ισπανικά ομόλογα, που κινούνται αντίστροφα από τις τιμές, έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα από τότε που ξεκίνησε η ΕΚΤ την πρώτη από τις δύο ενέσεις ρευστότητας στα τέλη Δεκεμβρίου, για να σώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης από το πιστωτικό κραχ. Η ΕΚΤ διοχέτευσε πάνω από 1 τρισ. ευρώ στις τράπεζες με τις δύο επιχειρήσεις 3ετούς δανεισμού.

Τα yields στα 10ετή ισπανικά ομόλογα εκτινάχθηκαν στο 5,81% το υψηλότερο επίπεδο από τις 12 Δεκεμβρίου. Η άνοδος στα επιτόκια ήταν η μεγαλύτερη μετά την πρώτη εβδομάδα του έτους.

Εκτινάχθηκαν επίσης και τα ιταλικά yields, πυροδοτώντας φόβους ότι εξασθενεί η επίδραση της έκτακτης ρευστότητας από την ΕΚΤ, η οποία τροφοδότησε πανίσχυρο ράλι τιμών στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης, καθώς οι εμπορικές τράπεζες χρησιμοποίησαν τον φθηνό δανεισμό της ΕΚΤ για να αγοράσουν κρατικά ομόλογα.

Τα yields στα 10ετή ιταλικά ομόλογα ανήλθαν στο 5,49% με την μεγαλύτερη άνοδο από τα τέλη Νοεμβρίου. Τα ομόλογα της Πορτογαλίας επίσης πιέστηκαν, με τα 10ετή yields να ανέρχονται στο 12,07%.

Στον αντίποδα, τα επιτόκια στα 10ετή ομόλογα της Γερμανίας υποχώρησαν στο 1,74% κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Η Γερμανία, η μεγαλυτερη οικονομια της Ευρωζώνης, παραμένει παράδεισος για τους επενδυτές.

Χθες πραγματοποιήθηκαν και γαλλικές δημοπρασίες, που ολοκληρώθηκαν με σχετική ομαλότητα, αλλά αυτό δεν γλίτωσε τις αγορές από τις ανησυχίες για τις λιγότερο επιτυχείς δημοπρασίες της Ισπανίας χθες, όπου η Μαδρίτη πούλησε 2,6 δισ. ευρώ, στο χαμηλότερο σημείο της στοχευόμενης κλίμακας.

Ο κ. Alan Wilde, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος και συναλλάγματος στην Barings, δήλωσε: «Ήταν μια κακή εβδομάδα για τις αγορές ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας και πράγματι δημιουργεί τον φόβο ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Τα δάνεια της ΕΚΤ βοήθησαν την ψυχολογία, αλλά η επίδρασή τους ίσως ξεθυμαίνει.»

Οι επενδυτές τονίζουν ότι τα credit default swaps (CDS), έχουν ήδη εκτιναχθεί κατακόρυφα, υποδεικνύοντας αυξημένους φόβους για την ευρωζώνη.

Ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ότι τα CDS καθρεφτίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια του κινδύνους στην ευρωζώνη. Οι τιμές των CDS δεν έχουν επηρεαστεί από τις ενέσεις ρευστότητας της ΕΚΤ, που έχουν βοηθήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων δίνοντας στις τράπεζες κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για αγορές περιφερειακών ομολόγων.

Οι τιμές στα ισπανικά CDS έχουν εκτιναχθεί από τις 343 μονάδες βάσης στις αρχές Φεβρουαρίου στις 466 μ.β. που αντιστοιχεί σε κόστος 466.000 δολ. για την προστασία 10 εκατ. δολ. σε ομόλογα ετησίως για πέντε χρόνια. Στα ιταλικά CDS οι τιμές έχουν αυξηθεί από 349 μ.β. τον Μάρτιο στις 410 μονάδες βάσης”.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε