Τρίτη, 7 Μαΐ
24oC Αθήνα

Η μεγαλύτερη πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου

 Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στο 1,3410 δολάρια.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται σήμερα το ευρώ, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση έναντι του δολαρίου των τελευταίων τριών εβδομάδων. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,3313 δολ. από το επίπεδο των 1,3424 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Αρνητικά επηρέασε το ευρώ η απροθυμία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ανακοινώσει σήμερα πιο δραστικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, προχωρώντας μόνο σε μείωση των βασικών της επιτοκίων κατά 0,25%. Έτσι το κύριο επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ με το οποίο συνδέονται και αρκετά δάνεια, διαμορφώνεται στο 1%. Παράλληλα η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει στις τράπεζες πρόσθετη ρευστότητα με χρονικό ορίζοντα τριετίας.

Το γενικότερο κλίμα επιδεινώθηκε μετά και την προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων της ΕΚΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης το 2012. Η Κεντρική Τράπεζα χαμήλωσε τον πήχη της ανάπτυξης για την επόμενη χρονιά στο -0,4% έως 1%.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ δεν υπήρξαν και σήμερα συναλλαγές. Το περιθώριο του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 17%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε περαιτέρω στο 29,70% έναντι 2,00% που ήταν η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες κινήθηκαν πτωτικά. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 2,03%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 1,87%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 1,70%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,47%, ενώ ο μήνας διατηρήθηκε στο 1,20%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε