weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Η νέα ξαφνική απαίτηση της τρόικας: ΤΩΡΑ ζητά μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για εφεδρεία και τον προϋπολογισμό του 2012 που φέρνουν νέα σκληρά μέτρα στις πλάτες των ελλήνων πολιτών έρχεται η τρόικα ξανά και πλέον βάζει στο στόχαστρο και τον ιδιωτικό τομέα, όπως αυτό κατέστη ολοφάνερο μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Απασχόλησης, Γιώργο Κουτρουμάνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2012

Στη συνάντηση οι ελεγκτές της τρόικας ζήτησε από τον κ. Κουτρουμάνη την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την εγκατάστασή τους με άλλες συμβάσεις που θα προβλέπουν μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα. Η τρόικα δηλαδή ζητά μείωση στους κατώτερους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα που αυτή τη στιγμή είναι στα 750 ευρώ.  

Από την πλευρά του ο κ. Κουτρουμάνης εξέφρασε σοβαρότατες επιφυλάξεις για το θέμα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, ενώ στο αίτημα της «τρόικας» για τριετές πάγωμα της επικύρωσης των κλαδικών συμβάσεων αντιπρότεινε να προωθούνται όσες κλαδικές συμβάσεις προβλέπουν μηδενικές αυξήσεις.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πάντως στην επέκταση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν λιγότερες από 20 εργαζόμενους.

Ωστόσο, η τρόικα φάνηκε να επιμένει στην κατάργηση των εθνικών συλλογικών συμβάσεων και ο κ. Κουτρουμάνης δεσμεύτηκε ότι απλά θα μεταφέρει το αίτημά τους στον πρωθυπουργό.

Μάλιστα, η τρόικα έδειξε μάλιστα και σημάδια ευγένειας, λέγοντας στην ουσία στον υπουργό ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει βιασύνη, αλλά μπορεί αυτό να γίνει σταδιακά. Εξήγησαν δε στον κ. Κουτρουμάνη πως εάν δεν μπορούν να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο, αντιμετωπίσουν πρόβλημα δηλαδή με τα συνδικάτα, τότε να το επιβάλλουν μέσω νομοθετήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NewsIt ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τους βουλευτές κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους και φέρεται να δήλωσε πως η Ελλάδα έχει νόμους που προστατεύει τους εργαζόμενους, ενώ τόνισε πως «η Ελλάδα δεν είναι Ινδία και ούτε θα γίνει».

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως θα έπρεπε να περιμένει κάτι τέτοιο και το στίγμα το είχε δώσει ο κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν, ο οποίος δήλωσε ορθά κοφτά πως τα νέα μέτρα της κυβέρνησης δεν φτάνουν και η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει εκτός στόχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΑΙΧΜΗΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΛΙ ΡΕΝ

Το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου

 «Η Κυβέρνηση εξετάζει κάθε παράγοντα που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση ενθαρρύνουμε συνεχώς τον διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, έτσι ώστε να προωθηθούν οι απαραίτητες αλλαγές στη βάση των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα», δήλωσε αργά το βράδυ ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις συζητήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τους εκπροσώπους της Ε.Ε., της Ε.Κ.Τ. και του Δ.Ν.Τ και τις πληροφορίες ότι ζητήθηκε η κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ακόμη ότι «παράλληλα, είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τα χαμηλά εισοδήματα και να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα μέσα από την μείωση του μη μισθολογικού κόστους και την αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών».

#TAGS MM