Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Η οικονομία μπορεί να ανακάμψει συντομότερα από ότι προβλέπεται”

Η οικονομία μπορεί να ανακάμψει συντομότερα από ότι προβλέπεται”

”Εθνική προτεραιότητα είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη” τόνισε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος σε ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

”Δημιουργούνται βάσιμες προσδοκίες ότι η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να ανακάμψει ίσως και συντομότερα από ότι προβλέπεται σήμερα” είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Προβόπουλος, προσθέτοντας πως προϋποθέσεις είναι η συνεπής εφαρμογή όσων θεσμοθετήθηκαν, παράλληλα με δράσεις που επισπεύδουν την ανάκαμψη και ένα ευρύτερο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος το ΑΕΠ θα κλείσει με -6% το 2012 και -4%-4,5% το 2013, ενώ η ανάκαμψη θα αρχίσει στη διάρκεια του 2014.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας επισήμανε πως παρά τις καθυστερήσεις έχει ήδη συντελεστεί πρόοδος που είναι απτή και μετρήσιμη και πως παρά την ύφεση η οικονομία αλλάζει.

Οι όροι που βάζει ο Γιώργος Προβόπουλος για ανάπτυξη είναι:

– Να αρθεί η αβεβαιότητα για τη θέση της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ

– Να ολοκληρωθεί ένα εθνικό σχέδιο για τη μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο

Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας αναφερόμενος στην ύφεση, την χαρακτήρισε «ιστορικά πρωτοφανή για την ελληνική οικονομία σε καιρό ειρήνης, με σημαντικές επιπτώσεις, όχι μόνον στα εισοδήματα, αλλά και στο παραγωγικό δυναμικό και την κοινωνική συνοχή και τόνισε πως υπάρχουν ενδείξεις διορθωτικής προσαρμογής βασικών μεγεθών, η οποία αποτελεί την απαρχή της εξισορρόπησης και αναδιάρθρωσης της οικονομίας. «Παρά τις καθυστερήσεις, η πρόοδος που έχει συντελεστεί σε σημαντικούς τομείς, είναι απτή και μετρήσιμη. Παρά τους κινδύνους και τη συνεχιζόμενη ύφεση, η οικονομία αλλάζει. Με τις πρώτες σαφείς ενδείξεις ότι απομακρυνόμαστε από πρακτικές του παρελθόντος και χαράζοντας μια νέα στρατηγική για το μέλλον, το κλίμα μπορεί να αντιστραφεί γρήγορα και να εμπεδωθεί η πεποίθηση ότι το τέλος της ύφεσης επίκειται. Αυτό θα είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα για μια νέα αναπτυξιακή πορεία» ανέφερε στην εισήγηση του.

Κλειδί για την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σύμφωνα με τον Γ. Προβόπουλο.
«Το τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις στη ρευστότητα και την κεφαλαιακή του επάρκεια, λόγω της κρίσης χρέους που πλήττει τη χώρα… Στο πλαίσιο αυτό η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και η ανασύνταξη του τραπεζικού συστήματος, αποτελούν κομβικής σημασίας μεταρρυθμίσεις, καθώς η αύξηση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη προς αυτές εκ μέρους των εγχώριων αποταμιευτών και των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Προβόπουλος αναφερόμενος στη ζημιά των 2 δις που υπέστησαν οι τράπεζες από την επαναγορά των ομολόγων αποκάλυψε πως είναι σε κουβέντα με υπουργείο Οικονομικών για να δουν αν μπορούν να αντισταθμίσουν τα χαμένα από το κούρεμα και από τη «χασούρα» που μετέχουν στην επαναγορά. Πάντως, ούτε λίγο – ούτε πολύ εκτίμησε πως είναι προτιμότερο να χάσουν οι τράπεζες 2 δις παρά να κατέρρεε το χρηματοπιστωτικό σύστημα από τη μη καταβολή της δόσης από τους εταίρους και να μη γινόταν η ανακεφαλαιοποίηση.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε