Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Η οικονομία της ευρωζώνης θα συνεχίσει με ύφεση και το 2013

Η οικονομία της ευρωζώνης θα συνεχίσει με ύφεση και το 2013

ΗΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα παραμείνει σε ύφεση και το 2013 πριν επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014.

«Η εξασθένιση της οικονομίας της Ευρωζώνης αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο έτος. Ειδικότερα, οι αναγκαίες προσαρμογές στους ισολογισμούς των χρηματοπιστωτικών και των μη χρηματοπιστωτικών τομέων και η επίμονη αβεβαιότητα θα συνεχίσουν να βαρύνουν στην οικονομική δραστηριότητα», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Ο Ντράγκι πρόσθεσε ότι «αργότερα το 2013, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά, καθώς η παγκόσμια ζήτηση θα ενισχύεται και η χαλαρή νομισματική πολιτική μας και η σημαντική βελτίωση της εμπιστοσύνης των αγορών θα επιδράσουν στην οικονομία». Οι υπηρεσίες της κεντρικής τράπεζες αναθεώρησαν επί το δυσμενέστερο τις προβλέψεις τους, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα κινηθεί το 2013 μεταξύ μείωσης 0,9% και αύξησης μόλις 0,3%, ενώ πριν από τρεις μήνες εκτιμούσε ότι θα κινηθεί μεταξύ -0,4% και 1,4%.

Η ΕΚΤ μείωσε οριακά και την πρόβλεψή της για την εξέλιξη του ΑΕΠ το 2012 από -0,4% σε -0,5%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε επίσης τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό το 2013, που αναμένει να κυμανθεί μεταξύ 1,1% και 2,1% από το εύρος 1,3% έως 2,5% που ανέμενε προ τριμήνου. «Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός ήταν σχετικά υψηλός για κάποιο διάστημα. Πρόσφατα, μειώθηκε και αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 2% το 2013», δήλωσε ο Ντράγκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εθνική Τράπεζα: ύφεση και το 2013

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε