Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Η οικονομία το 2009 με ένα κλικ

Τα γεγονότα- σταθμός σε μία ταραγμένη χρονιά για την οικονομία.

Ιανουάριος

Ανασχηματισμός της κυβέρνησης της ΝΔ. Φεύγει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης και την θέση του αναλαμβάνει ο Γιάννης Παπαθανασίου. Μία εβδομάδα αργότερα έρχεται η υποβάθμιση της Standard & Poor’s. Γίνεται ρύθμιση για επιχειρήσεις και οφειλέτες και αλλάζει ουσιαστικά ο προϋπολογισμός με το Σχέδιο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες.

Ξεσπάει το σκάνδαλο της Siemens. Μαθαίνουμε τη σημαίνει Spread και πως επηρεάζουν τον δανεισμό της χώρας μας και αποφασίζεται να δοθεί επίδομα Συνοχής (θέρμανσης).

Παράλληλα παρατηρείται χάος με το ΕΤΑΚ που τέθηκε σε εφαρμοφή για πρώτη φορά. Έχουμε μεγάλη πτώση στη ζήτηση και “πάγωμα” στις τιμές των ακινήτων.

Εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια κατάρρευσης των εσόδων του δημοσίου και ο Αλμούνια γίνεται ρυθμμιστής των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.

Μάρτιος

Σημειώνεται το πρώτο μεγαλύερο διεθνές “κραχ” στα χρηματιστήρια από το 1929.
Αποφασίζεται η επιβολή έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ. Η κυβέρνηση πήρε πίσω τη διάταξη νόμου Αλογοσκούφη με την οποία καταργήθηκε το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Απρίλιος 

Θεσπίζονται κίνητρα για την αγορά αυτοκινήτου και μειώνονται τα τέλη ταξινόμησης για τα καινούργια ή μεταχειρισμένα οχήματα 50%.

Μάιος

Μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων στο 1% που αποτελεί ιστορικό χαμηλό και δίνει το σύνθημα να ρίξουν και άλλο οι τράπεζες τα επιτόκια. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Παράλληλα οι τράπεζες έκλεισαν κι άλλο τη “στρόφιγγα” των δανείων.

Πωλείται η Ολυμπιακή Αεροπορία μετά από δεκαετίες ίδρυσης της στον όμιλο MIGκαι τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

Αποφασίζονται μέτρα για την ενίσχυση της οικοδομής από 20 σε 40% και μπαίνει εγγυητής το Δημόσιο, προκειμένου οι τράπεζες να δίνουν όλο το ποσό που χρειάζεται για την αγορά ακινήτων. Έκπτωση δεν ισχύει μόνο για την πρώτη κατοικία αλλά και για την δεύτερη και τα εξοχικά.

Ιούνιος 

Έρχεται “βόμβα” απ’ το Ευρωδικαστήριο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας στις συντάξεις γυναικών στο Δημόσιο και τα σώματα ασφαλείας.

Διαπιστώνεται μεγάλη πτώση στην αγορά στεγαστικών δανείων και δίνεται βοήθεια στις τράπεζες ύψους 28 δις ευρώ για μην κινδυνεύσουν από την χρηματοπιστωτική κρίση.

Αποφασίζεται το πάγωμα μισθών και συντάξεων πάνω από ένα εισοδηματικό όριο. Στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους δίνεται επίδομα αντί αύξησης ως 300 ή 500 ευρώ ανάλογα το ύψος του μισθού ή της σύνταξης.

Πρόγραμμα απόσυρσης κλιματιστικών. Αποφασίζονται έκτακτα μέτρα με την επιβολή φόρων στα καρτοκινητά, αύξηση των φόρων στα τέλη κινητής τηλεφωνίας και επιβολήςέκτακτης εισφοράς σε πολυτελή σκάφη και αυτοκίνητα άνω των 1900 κ.ε.

Ιούλιος

Εξαγγέλεται ο μέτρο της απόσυρσης και των ημιυπαίθριων χώρων.

Αύγουστος

Το τέλος του καλοκαιριού βρίσκει τον τουρισμό της χώρας να μετράει απώλεις με πτώση της κίνησης που υπολογίζεται ότι κυμαίνεται από 10% έως 20%.

Σεπτέμβριος

Αναταράξεις στην ασφαλιστική αγορά. Κλείνει η Ασπίς Πρόνοια και ακόμη τέσσερις ασφαλιστικές εταιρείες.

Υπογράφεται πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την απόσυρση και τους ημυιπαίθριους.

Οκτώβριος

“Αποσύρεται” από την κυβέρνηση το μέτρο της απόσυρσης και “παγώνει” για 6 μήνες η ρύθμιση για τους ημυιπαίθριους

Ανακοινώνεται το επίδομα Αλληλεγγύης. Ο νέος υπουργός Οικονομικών ανακοινώνει μετά από ελέγχους ότι το έλλειμμα θα κλείσει στο 12,4%.

Νοέμβριος

Καταργούνται τα τέλη κυκλοφορίας Σουφλιά και ανακοινώνονται νέα που προκαλούν θύελλα αντιδράσεων σε οδηγούς και αγορά και ξεκινούν μαζικές καταθέσεις πινακίδων.

Ανακοινώνεται η έκτακτη εισφορά για τις επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Δεκέμβρης

Η μία υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από διεθνείς οίκους διαδέχεται την άλλη.

“Μπαράζ” δηλώσεων από τις Βρυξέλλες και δυσπιστία για την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει το έλλειμμα της.

Ψηφίζεται ο νέος προϋπολογισμός που προβλέπει μεγάλες αυξήσεις σε τσιγάρα και ποτά. Αλλαγές στη φορολογική κλίμακα. Κατάργηση φοροαπαλλαγών και σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το αφορολόγητο θα συνδέεται πλέον με τις αποδείξεις.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε