Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Η πώληση της Εμπορικής στους Financial Times

Η πώληση της Εμπορικής στους Financial Times

Κάτω από τον τίτλο ”Crédit Agricole – Η επιστροφή στις ρίζες”, οι FT εξηγούν πως οι Γάλλοι φεύγουν από την Ελλάδα γιατί ”πήραν το μάθημα τους, πουθενά σαν το σπίτι σου”.

Διαβάστε όλο το άρθρο.

”Μακάρι να μπορούσε η Crédit Agricole να επαληθεύσει το motto της: Η λογική έχει μέλλον. Για πολλά χρόνια, οι ιστορικοί θα αγωνίζονται να καταλάβουν την λογική πίσω από την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδας το 2006 και το πώς η τράπεζα των Γάλλων αγροτών σκέφτηκε ότι μπορεί να αξιοποιήσει τις μονάδες της Εμπορικής στην Ρουμανία, την Βουλγαρία και την Αλβανία.

Ευτυχώς, η Crédit Agricole ανακοινώνει τις λεπτομέρειες της ελληνικής εξόδου της –αφού όμως υπέστη απομειώσεις ύψους 8 δισ. ευρώ και μια ένεση κεφαλαίων. Το πιο πρόσφατο αφεντικό της γαλλικής τράπεζας, ο Jean-Paul Chifflet, προσπαθεί να διορθώσει το μπέρδεμα. Όμως οι εξωτερικές αναζητήσεις της αγρoτικής τράπεζας της Γαλλίας, μάλλον θα την στοιχειώνουν για μεγάλο διάστημα μετά την επιστροφή της στα γαλλικά «οχυρά».

Τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου που ανακοινώθηκαν, δεν περιείχαν τις ζημίες που φοβούνταν οι επενδυτές, όμως μια σειρά απομειώσεις και άλλες έκτακτες περιπτώσεις, και πάλι οδήγησαν σε μείωση των καθαρών κερδών κατά τα δύο τρίτα σε σχέση με πέρσι. Τουλάχιστον η μεγαλύτερη χρέωση (η χρέωση 430 εκατ. ευρώ για το μεριδιο στην ιταλική τράπεζα Intesa και η ζημία 370 εκατ. ευρώ από την Εμπορική) περιλαμβάνει σε επιχειρήσεις που πωλεί (εξακολουθεί να έχει άνοιγμα 22 δισ. ευρώ στην δεύτερη).

Η ζημια στις διεθνείς λιανικές επιχειρήσεις της Crédit Agricole μπορεί να συρρικνώνεται, με την βοήθεια της ανθεκτικής τράπεζας στην βόρειο Ιταλία, αλλά παραμένει ζημία. Και τα κέρδη στις «υποδεέστερες» εταιρικές κι επενδυτικές επιχειρήσεις της γαλλικής τράπεζας μειώθηκαν περίπου 60%. Το μάθημα είναι: Πουθενά δεν είναι σαν το σπίτι σου. Παρά την μηδενική οικονομική ανάπτυξη στην Γαλλία, η εγχώρια λιανική τράπεζά της LCL domestic ανέβασε τα κέρδη κατά 3%.

Ο κεφαλαιακός συντελεστής core tier one στο 9,6% δείχνει αδύναμος ενόψει της Βασιλείας ΙΙΙ, καθρεφτίζοντας φτωχή παραγωγή κερδών -και άρα ταχεία απομόχλευση και πώληση ενεργητικών, όπως της χρηματιστηριακής CLSA του Χονγκ Κονγκ στην Citic Securities.

Δεδομένου ότι η Crédit Agricole διαπραγματεύεται στις 0,4 φορές έναντι της εμπράγματης λογιστικής αξίας κι έχει μια τάση καταστροφής της αξίας, μια υπαναχώρηση στον ανέλπιστα ανθεκτικό κόσμο της εγχώριας γαλλικής τραπεζικής, δεν μπορεί να γίνει αρκετά γρήγορα”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε