Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Η πρόταση των Σοφών της Μέρκελ για την Ελλάδα – Βαρύ το κλίμα στην Αθήνα

Η δήλωση της Μέρκελ ότι δεν θα βρεθεί λύση στη Σύνοδο Κορυφής, έφερε σύννεφα στην Ελλάδα και έντονο προβληματισμό στο ΔΝΤ.

Οι αποκαλούμενοι “5 σοφοί”, οι οικονομολόγοι που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση και οι απόψεις τους θεωρείται ότι έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, καλούν την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να ευνοήσει τη λύση μιας επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας, με άρθρο τους που δημοσιεύει αύριο Τετάρτη η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Μία απομείωση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων που λήγουν κατά ποσοστό 50%, είναι αυτή που θα ευχόμασταν. Το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο από το 160% του ΑΕΠ της στο 106%”.

Με τον σκοπό να υπάρξουν εγγυήσεις για μία συντεταγμένη αναδιάρθρωση, η μείωση των ποσών που η Αθήνα οφείλει πρέπει να συνδυαστεί με μία προσφορά ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, που κατέχουν οι τράπεζες με ομόλογα που εκδίδει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), λένε οι “5 Σοφοί”.

Ο όγκος του ελληνικού χρέους πρέπει να μειωθεί πάση θυσία, αλλιώς θα κινδυνεύσει να γίνει αυξανόμενο βάρος για τα κράτη με καλή δημοσιονομική υγεία, όπως είναι η Γερμανία. Το θέμα του ρόλου του EFSF διχάζει προς το παρόν τους ευρωπαίους. Στη Γερμανία, οι Φιλελεύθεροι σύμμαχοι της καγκελαρίου Μέρκελ εναντιώνονται στην εξαγορά ομολόγων της Ελλάδας από τον μηχανισμό.

Όλα αυτά την ώρα που η γερμανίδα καγκελάριος με τη δήλωσή της ότι δεν πρόκειται να προκύψει κάτι εντυπωσιακό ως λύση από τη Σύνοδος Κορυφής εάν προκύψει λύση, δήλωση που βάρυνε ιδιαίτερα την ατμόσφαιρα στην Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΔΗΛΩΣΗ Η ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

Αυτή η δήλωση φαίνεται πως ήταν και η σταγόνα που ξεχελίσε το ποτήρι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που πλέον κατηγόρησε τους ευρωπαίους ηγέτες ανοιχτά για ολιγωρία και αδράνεια, κάτι που μπορεί να έχει οδυνηρές συνέπειες για την ευρωζώνη αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΔΝΤ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε