Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Η πρώτη κίνηση Ντράγκι: Μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 0,25% – Τι είπε για την Ελλάδα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Τη μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, στο επίπεδο του 1,25%, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η απόφαση της ΕΚΤ αιφνιδίασε την πλειονότητα των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν τη διατήρησή του στα έως τώρα επίπεδα.

Ήταν, όμως, ένα σενάριο που είχε ακουστεί τις προηγούμενες μέρες και δεν ήταν λίγοι όσοι περίμεναν ότι η πρώτη κίνηση του νέου προέδρου της Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, θα είναι η μείωση του βασικού επιτοκίου.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο νέος πρόεδρος ΕΚΤ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την ανάπτυξη της ευρωζώνης αλλά ούτε και για την κατάσταση στην Ελλάδα. Η Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση στην Ελλάδα, αν ξεκαθάρισε ότι δε θέλει να σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις.

Πάντως, δήλωσε ότι συμφωνεί με τις δηλώσεις Σαρκοζί-Μέρκελ, εκτιμώντας ότι δεν πρέπει να τεθεί ένα πολύπλοκο ερώτημα στους Έλληνες στο δημοψήφισμα (σ.σ. οι δηλώσεις έγιναν πριν τις εξελίξεις στην Ελλάδα).

Εμφανίστηκε βέβαιος ότι η εφαρμογή του προγράμματος της Ε.Ε. και του ΔΝΤ από πλευράς των ελληνικών αρχών μαζί με την υλοποίηση των αποφάσεων της Ευρωζώνης θα επαναφέρουν την ηρεμία στις αγορές. Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το ευρώ, ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη της Ε.Ε.

Έστειλε δε στην πατρίδα του, την Ιταλία, “ισχυρό” μήνυμα, καλώντας τη Ρώμη να εφαρμόσει αμέσως τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.

Παράλληλα, στη γραμμή του προκατόχου του, ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ, επέμεινε ότι το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της τράπεζας είναι ένα προσωρινό μέτρο, προσθέτοντας ότι επαφίεται στις κυβερνήσεις κρατών-μελών της ΕΕ να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσουν τα δημοσιονομικά τους.

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την Ιταλία και την Ισπανία.

«Λόγω των αρνητικών επιδράσεων στις χρηματοδοτικές συνθήκες και την εμπιστοσύνη, οι συνεχιζόμενες εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένεται να μετριάσουν τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το β΄ εξάμηνο του έτους αλλά και στη συνέχεια», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι η απόφαση για μείωση του βασικού επιτοκίου βασίστηκε στο outlook για την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης αλλά και για την πορεία του πληθωρισμού.

Όπως τόνισε ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ στην ευρωζώνη, μετά την επιβράδυνσή του σε 0,2% το β΄ τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αναμένεται τώρα να είναι πολύ συγκρατημένος το β΄ εξάμηνο.

Σημείωσε ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι αυξημένος και ενδέχεται να παραμείνει πάνω από το 2% τους επόμενους μήνες, αν και σημείωσε ότι το 2012 αναμένεται να υποχωρήσει και πάλι κάτω από το επίπεδο του 2%.

Ζήτησε δε από όλες τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ευρωζώνης να δείξουν αποφασιστικότητα και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για να εξασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στο σύνολο της ζώνης του ευρώ.

«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να υλοποιήσουν με αποφασιστικότητα όλα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τη δημοσιονομική εξυγίανση, να προωθήσουν άμεσα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να είναι έτοιμες να λάβουν πρόσθετα μέτρα», είπε.

Επεσήμανε τέλος ότι είναι κρίσιμης σημασίας όλες οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να υιοθετήσουν άμεσα και να εφαρμόσουν τα μέτρα της Συνόδου των Βρυξελλών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο «super Mario» στο τιμόνι της ΕΚΤ – Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

ΕΚΤ: Αμετάβλητο το επιτόκιο και μέτρα για τη ρευστότητα των τραπεζών

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε