Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Η Standard & Poor’s υποβάθμισε τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες – Φυσιολογική εξέλιξη κατά το υπ. Οικονομικών!

Στέλεχος Deutsche Bank : ” Δεν χρειάζονται stress tests για να καταλάβουμε ότι οι ελληνικές, ιρλανδικές, και πιθανώς και οι πορτογαλικές τράπεζες έχουν πρόβλημα”.

Συνεχίζοντας το ”βιολί” του ο οίκος S&P προχώρησε σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς σε “B+” από “BB”.

Δυο μόλις ημέρες μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε “BB-“ από “BB+”, ο διεθνής οίκος υποβαθμίζει:

-την αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας σε “B+” από “BB+” και της βουλγαρικής θυγατρικής της United Bulgarian σε “B+” από “BB”
-την αξιολόγηση των Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς σε “B+” από “BB”.

Και για τις πέντε τράπεζες διατηρεί αρνητικό Creditwatch.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η υποβάθμιση αυτή γίνεται για τους εξής λόγους :
-την συνεχιζόμενη επιδείνωση του οικονομικού και λειτουργικού κλίματος στην Ελλάδα,
-την περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών σε ότι αφορά τα δάνεια στην εγχώρια αγορά,
-την γενικότερη εκτίμηση για πτώση της κερδοφορίας λόγω της πίεσης στη δημιουργία εσόδων και τις αυξανόμενες επισφάλειες,
-την υψηλή έκθεση των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα καθώς και
-την «ευαισθησία» της καταθετικής βάσης των ελληνικών τραπεζών στις εκτιμώμενες ή τις πραγματικές πιέσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της μονάδας διαχείρισης ρίσκου της Deutsche Bank, Hugo Baenziger, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στο Βερολίνο τόνιζε : “Ξέρουμε και χωρίς stress tests ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν πρόβλημα”

Το στέλεχος της Deutsche Bank συμπλήρωσε : ”Δεν χρειάζονται stress tests για να καταλάβουμε ότι οι ελληνικές, ιρλανδικές, και πιθανώς και οι πορτογαλικές τράπεζες έχουν πρόβλημα. Η αγορά ήδη το γνωρίζει αυτό”.

“Φυσιολογική η εξέλιξη”, λέει το υπ. Οικονομικών

“Μετά από μια υποβάθμιση της οικονομίας έρχεται και η υποβάθμιση των τραπεζών”, λένε κύκλοι του υπουργείου.

 

Διαβάστε επίσης : Η Moody’s απειλεί για νέες υποβαθμίσεις τορπιλίζοντας τις οικονομίες στην Ευρωζώνη

Δυσφορεί η Τρόϊκα και αναβάλλει το ραντεβού – Δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα να τους ενημερώσουμε!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε