Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Η στήριξη της Κίνας έδωσε ώθηση στο ευρώ έναντι του δολαρίου

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3155 δολάρια.

 Το ευρώ διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,3140 δολάρια από το επίπεδο των 1,3131 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η πτωτική πορεία του ευρώ ανακόπηκε, αγγίζοντας μάλιστα τα 1,3180 δολάρια, σήμερα μετά την δήλωση του αντιπροέδρου της Κινεζικής Κυβέρνησης Wang Qishan ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα αναλάβει δράση προκειμένου να συνδράμει την Ευρωπαϊκή Ένωση στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που αντιμετωπίζει. Ωστόσο οι πιέσεις στο ευρωπαϊκό νόμισμα επανήλθαν, και μάλιστα δριμύτερες, μετά την προειδοποίηση της Moody’s για το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας εξαιτίας του υποτονικού ρυθμού ανάπτυξης. Η εξέλιξη αυτή επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες των επενδυτών για την επάρκεια κεφαλαίων που έχει διαθέσει η Ε.Ε στον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων η συναλλακτική δραστηριότητα στο ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε και σήμερα στα 6 εκατ. εκ των οποίων τα 4 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 2 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης.

Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα επικεντρώθηκε στο 5ετές ομόλογο λήξεως 20,08,11 με 2 εκατ. ευρώ και στο 33ετές ομόλογο λήξεως 20,09,40 με 1 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο διαμορφώθηκε στο 9,16% από 9,03% με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να αυξάνει στο 12,03% από 11,99% έναντι 2,97% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,53% στη διάρκεια των 9 μηνών στο 1,40% στο εξάμηνο στο 1,25% το τρίμηνο στο 1,02% και ο μήνας στο 00,83%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε