Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Η συγχώνευση που πρόλαβε το κραχ!

Σαν “σωτηρία στο παρά ένα” μοιάζει το deal της ALPHA BANK με τη EUROBANK.
 

Οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν την Παρασκευή στο ναδίρ.
Ίσως και με ευθύνη των ιδίων αφού δεν ανέλαβαν πρωτοβουλίες αλλά παρακολούθησαν παθητικά τις εξελίξεις οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν στη συνεδρίαση του χρηματιστηρίου την Παρασκευή συνολική κεφαλαιακή αξία μόλις 5,5 δις ευρώ!
Είναι χαρακτηριστικό ότι η αξία της Εθνικής Τράπεζας ήταν μόλις 2,6 δις ευρώ.
 
Αν δηλαδή ,θεωρητικά, κάποιος διέθετε αυτό το ποσό των 5,5 δις θα μπορούσε να αγοράσει όλες τις ελληνικές τράπεζες.
 
Οι μετοχές τους εδώ και μήνες κατρακυλούν με αδιανόητο ρυθμό. Οι περισσότερες έχουν χάσει από 70 έως και 80% της αξίας τους.
 
Είναι ενδεικτικό ότι οι δύο τράπεζες που συγχωνεύονται καταγράφουν εντός του 2011 μετοχικές απώλειες σχεδόν 75% η κάθε μία.
 
Παρά την κατρακύλα και τις προτροπές για πρωτοβουλίες ,έως σήμερα δεν είχε γίνει καμία κίνηση.
 
Γι’ αυτό και η αγορά υποδέχθηκε ως “μάνα εξ ουρανού” το deal και έσπευσε να εκτιναχτεί κυρίως από την ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν και άλλα ανάλογα.
 
Τώρα όμως τίποτα δεν είναι όπως πριν. Η νέα τράπεζα θα είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και είναι πολύ δύσκολο να καταφέρει η Εθνική να ξαναβρεθεί στην κορυφή έστω και με τη βοήθεια συγχώνευσης.
 
Αλλά και οι υπόλοιπες ιδιωτικές τράπεζες βρίσκονται σε μειονεκτικότερη θέση. Ο χρόνος κυλά. Τώρα διαμορφώνεται ένα θετικό μομέντουμ.
 
Το μεγαλύτερο κέρδος για τους ανταγωνιστές της νέας τράπεζας είναι ότι η συγχώνευση αναθέρμανε την αγορά και τους έδωσε λίγο χρόνο ακόμη για να κάνουν τις κινήσεις τους. Αλλά όχι πολύ!
 
Βεβαίως οι συγχωνεύσεις δε γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζονται προετοιμασία και μελέτη.
 
Όπως όμως αποδείχθηκε είναι η μόνη λύση. Και ήδη έχουν αργήσει. Αν οι υπόλοιπες τράπεζες δεν αξιοποιήσουν γρήγορα τις όποιες δυνατότητες τους ίσως να χάσουν οριστικά την ευκαιρία.
 
Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε