Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Η συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί ενισχύει το ευρώ

Η συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί ενισχύει το ευρώ

Ενισχύεται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου εν αναμονή της συνάντησης Μέρκελ – Σαρκοζί.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,4195 δολάρια από το επίπεδο των 1,4161 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στο 1,4207 δολάρια.

Στην αγορά επικρατεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Σήμερα ο κορυφαίος οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γ. Στάρκ κάλεσε τους πολιτικούς να σεβαστούν την απόφαση που είχαν λάβει στις 21 και 22 Ιουνίου, για την αποφυγή της επιλεκτικής χρεοκοπίας. Ο ίδιος σύμφωνα με συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα γερμανική εφημερίδα (Boersen – Zeitung) δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στην περίπτωση που η λύση περιλαμβάνει την συμμετοχή των ιδιωτών, ακόμη και αν αυτή γίνει με τη μορφή επαναγοράς κρατικών ελληνικών ομολόγων από τον μηχανισμό EFSF, να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός.

Πάντως, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η αυριανή κρίσιμη Σύνοδος κορυφής της Ε.Ε όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά, τόσο για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο σχέδιο, όσο και στη μορφή που αυτή θα λάβει αν τελικά κληθούν να αναλάβουν ένα μέρος από το κόστος αυτό. Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ το σύνολο των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 7 εκατ . ευρώ, εκ των οποίων τα 6 αφορούσαν σε εντολές αγοράς και το υπόλοιπο 1 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης.

Ο τίτλος που συγκέντρωσε τις περισσότερες συναλλαγές ήταν ο 5ετής λήξεως 20/08/15 και το 10ετές λήξεως 19/06/20 με 3 εκατ. ευρώ έκαστος. Το περιθώριο στο κλείσιμο της αγοράς διαμορφώθηκε στο 14,30% από 14,90% χθες με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου (λήξεως 19/06/20) να διαμορφώνεται στο 17,04% από 17,58% χθες, έναντι 2,74% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες σημείωσαν υποχώρηση. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 2,17% από 2.16% χθες, στη διάρκεια των 9 μηνών διατηρήθηκε στο 1,98%, στο εξάμηνο διατηρήθηκε στο 1,81%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,60% και ο μήνας υποχώρησε στο 1,45% από 1,47%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε