Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Η τρόικα μας πιέζει για ιδιωτικοποιήσεις

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Νέο σενάριο για άμεσα έσοδα από το ταμείο διαχείρισης ακινήτων αποκαλύπτει ο γερμανικός Τύπος.

Οι δανειστές της Ελλάδας, πιέζουν για να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η Αθήνα και ως λύση «σκέφτονται την τιτλοποίηση των εσόδων από την πώληση κρατικής περιουσίας», γράφει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Πρακτικά, η διαδικασία αυτή σημαίνει ότι «το υπό σύσταση ταμείο διαχείρισης δημόσιας περιουσίας θα προσδιορίσει τα ακίνητα που είναι προς πώληση και θα εκδώσει πιστωτικούς τίτλους. Ενδιαφερόμενοι μπορούν να τους αγοράσουν αμέσως», εξηγεί η εφημερίδα. «Αργότερα και όταν το ταμείο διαχείρισης πουλήσει πράγματι τα ακίνητα, ο κάτοχος των τίτλων θα πάρει τα λεφτά του πίσω συν τους τόκους».

Όπως τονίζεται σχετικά, το “πλεονέκτημα” που έχει αυτή η διαδικασία για το κράτος είναι ότι θα εισπραχθούν άμεσα τα χρήματα, χωρίς να έχει προχωρήσει πραγματικά η πώληση της κρατικής περιουσίας και χωρίς να χρειάζεται να περιμένει την τεχνικά δύσκολη και χρονοβόρα διεκπεραίωση των σχετικών διαδικασιών.

Η εφημερίδα επικαλείται «κύκλους στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες» που επιβεβαίωσαν σχετικές σκέψεις, προσθέτοντας όμως ότι «τίποτα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Στην Κομισιόν θεωρούν ότι η τιτλοποίηση “είναι και μία εγγύηση ότι οι Έλληνες θα αρχίσουν τις ιδιωτικοποιήσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

”Ανέφικτο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων”

Παρατηρητές της τρόικας θα ελέγχουν τις αποκρατικοποιήσεις

Κομισιόν: Πρόοδος αλλά επειγόντως μέτρα και αποκρατικοποιήσεις

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε