Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Ιαπωνία και Σκανδιναβία ενισχύουν με 283 δισ. δολάρια το ΔΝΤ

Ιαπωνία και Σκανδιναβία ενισχύουν με 283 δισ. δολάρια το ΔΝΤ

Το Τόκιο ανήγγειλε πρόσφατα (μετά από την πρωτοχρονιά) συνεισφορά 150 δισ.ευρώ “με σκοπό να αντιμετωπιστεί η σοβούσα κρίση (κρατικού) χρέους στην περιοχή της 17μελούς ευρωζώνης”.

Το ΔΝΤ ανήγγειλε σήμερα στην έδρα του στην Ουάσινγκτον ότι έλαβε υποσχέσεις εκ μέρους των σκανδιναβικών κρατών (Δανία, Σουηδία, Νορβηγία) για συνεισφορές τους συνολικού ύψους περίπου 26 δισ.αμερικανικών δολαρίων, αυξάνοντας αναλόγως τους διαθέσιμους πόρους του.

‘Οπως δήλωσε η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, οι υποσχέσεις έχουν αναλυτικώς στο επίπεδο των ποσών ως ακολούθως:

-Σουηδία:10 δισ.δολάρια, Νορβηγία: 9,3 δισ.δολάρια, Δανία:7 δισ.δολάρια.

Η πρώτη από τις σκανδιναβικές χώρες, που υποσχέθηκε νέους πόρους στο ΔΝΤ, είναι η Νορβηγία. Το Οσλο δημοσιοποίησε τα σχέδιά του αυτά τον Δεκέμβριο ’11.

“Αυτές οι εισροές κεφαλαίων θα είναι η καλύτερη δέσμευση, που μπορεί να υπάρξει, υπέρ του συστήματος της χρηματο-πιστωτικής πολυμέρειας”, δήλωσε σήμερα η κα. Λαγκάρντ, με πρόδηλη ικανοποίηση.

“Το να έχει το ΔΝΤ επαρκείς πόρους για τη δράση του ώστε να μπορεί να χειρίζεται τις οικονομικές κρίσεις και να προάγει την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα, τούτο είναι απολύτως προς το συμφέρον όλων των μελών του”, πρόσθεσε η Γαλλίδα αξιωματούχος.

‘Ετσι, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο στην Ουάσινγκτον, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το ΔΝΤ έχει τους τελευταίους λίγους μήνες ενισχυθεί με ένα ποσό ίσον με 283 δισεκατομμύρια αμερικανικών δολαρίων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε