Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Ικανοποιημένη για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό η τρόικα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Χωρίς το συνηθισμένο αυστηρό τους ύφος και εμφανώς ικανοποιημένοι από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει εμφανίστηκαν οι απεσταλμένοι της τρόικας στη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Κεντρικά θέματα στη συνάντηση των δυο πλευρών ήταν η εξέλιξη της ασφαλιστικής μεταρρυθμίσεις και οι προοπτικές για την αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες εκφράστηκε η ικανοποίηση για την πορεία των αλλαγών στο ασφαλιστικό ενώ το θέμα των αλλαγών της διαιτησίας (ΟΜΕΔ) θα αντιμετωπισθεί μέσα στον Οκτώβρη με εκφρασμένη την αισιοδοξία από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας ότι θα βρεθεί συναινετική λύση.

Στο πακέτο των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις παραμένει ως σημαντικό αγκάθι το ζήτημα της αναβάθμισης των επιχειρησιακών συμβάσεων σε σχέση με τις κλαδικές θέμα που αναμένεται να είναι το αντικείμενο της επόμενης συνάντησης με τους εκπρόσωπους της τρόικας. Η υπουργός, Λούκα Κατσέλη, φέρεται να εξέφρασε τις επιφυλάξεις της ως προς το αίτημα της τρόικας να υπερτερούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών. Η ηγεσία του υπουργείου μάλιστα ζήτησε την εξαίρεση ορισμένων κλάδων από το μέτρο.

Οι απεσταλμένοι της τρόικας ενημερώθηκαν και για την πορεία των δαπανών και των εσόδων των ταμείων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, έως το τέλος του χρόνου, οι δαπάνες των ταμείων θα έχουν μειωθεί στα 5,17 δισ. από 6,6 δισ. και θα διατηρηθούν στο 15% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Ενημερωτική συνάντηση με τη ΓΣΕΕ

Εποικοδομητική μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία χαρακτήρισε η Λούκα Κατσέλη τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Η κα Κατσελη τόνισε ότι το στοίχημα της ανάπτυξης πρέπει να κερδηθεί με διαφύλαξη των κοινωνικών δικαιωμάτων και αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του υπουργείου κάνοντας λόγο για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό όπου πρώτος στόχος παραμένει η μείωση της εισφοροδιαφυγής όπως επίσης και για τις ενεργητικές πολιτικές για στήριξη της απασχόλησης.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ζήτησε προστασία των εργαζομένων, των ανέργων και των χαμηλοσυνταξιούχων αλλά και μια πολιτική σταθερού και εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των συνδικάτων και του υπουργείου. Ζήτησε ακόμα ενίσχυση του ΟΜΕΔ και τήρηση του νόμου και των συνταγματικών ρυθμίσεων σε ότι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε