Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

JP Morgan:“Κοκτέιλ” μέτρων γιά να διασωθεί η Ελλάδα

JP Morgan:“Κοκτέιλ” μέτρων γιά να διασωθεί η Ελλάδα

Τρεις δρόμους «βλέπει» η JP Morgan για την Ελλάδα, αναφορικά με την…

προσπάθεια της χώρας να επιλύσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα και να φτάσει σε επίπεδο βιώσιμου προϋπολογισμού.

 

Η JP Morgan θεωρεί δεδομένη τη συμφωνία για την παροχή οικονομικής βοήθειας, την ολοκλήρωση της οποίας τοποθετεί στις επόμενες ημέρες, γεγονός που όπως αναφέρει θα οδηγήσει ουσιαστικά την Ελλάδα εκτός των αγορών κεφαλαίου.

 

Όπως αναφέρει ο οίκος σε report, ο πρώτος δρόμος είναι η δημοσιονομική εξυγίανση, η οποία ωστόσο προϋποθέτει πλεόνασμα προϋπολογισμού της τάξης του 3%-6% έναντι του αρχικού ελλείμματος ύψους 8,5% στο περασμένο έτος, κάτι που θα χρειαστεί πάρα πολύ χρόνο. Δεύτερη επιλογή είναι η διαγραφή χρεών αναφορικά με ορισμένα διμερή δάνεια που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, ενώ ένας τρίτος τρόπος είναι η Ελλάδα να αποπληρώσει τα διμερή δάνεια ωστόσο να προχωρήσει παράλληλα σε αναδιάρθρωση των υφιστάμενων χρεών της.

 

Όσον αφορά την αναδιάρθρωση, η JP Morgan εκτιμά ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με εθελοντική αναδιάρθρωση, η οποία αφορά κυρίως την ανακατανομή της διάρκειας και των πληρωμών τόκων χωρίς να ελαχιστοποιείται το οφειλόμενο ποσό, είτε μέσω πολύ μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης, κατά την οποία θα μειωθεί η ονομαστική αξία του κρατικού χρέους.

 

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο οίκος, δεν αναμένεται κανενός είδους αναδιάρθρωση κατά το τρέχον έτος ή ακόμη και το επόμενο, ενώ είναι πιο πιθανό κάτι τέτοιο να συμβεί το 2012 και μετά. Αρκετές πιθανότητες επίσης συγκεντρώνει το σενάριο η Ελλάδα να υιοθετήσει λίγο από όλα τα προαναφερθέντα, ήτοι μείωση ελλείμματος, διαγραφή διμερών χρεών και μικρού εύρους αναδιάρθρωση.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε