Σάββατο, 20 Απρ.
17oC Αθήνα

Και η Ισπανία με σφικτό προϋπολογισμό – Κόβουν και από τη βασιλική οικογένεια

Ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση 16% στις δαπάνες των υπουργείων και 7,9% στις κρατικές δαπάνες.

Η ισπανίδα υπουργός Οικονομίας Έλενα Σαλγάδο παρουσίασε σήμερα στο κοινοβούλιο το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2011, που χαρακτηρίζεται από λιτότητα με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για την “περιορισμένη” υποβάθμιση της χώρας της από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.

“Πρόκεται για έναν αυστηρό προϋπολογισμό για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα”, με τον οποίο “θα ξοδέψουμε λιγότερα σε πολλούς τομείς”, δήλωσε η Σαλγάδο.

Το έλλειμμα της Ισπανίας έφτανε το 2009 στο 11,1% και η χώρα έχει θέσει στόχο της να το μειώσει στο 9,3% το 2010, στο 6% το 2011 και τελικά στο 3% το 2013.

“Τα αποτελέσματα που είχαμε τους τελευταίους μήνες δείχνουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο”, διαβεβαίωσε η Σαλγάδο.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση 16% στις δαπάνες των υπουργείων και 7,9% στις κρατικές δαπάνες, ενώ θα υπάρξει και αύξηση του φόρου για τα μεγάλα εισοδήματα.

Σύμφωνα με την Σαλγάδο αυτός ο προϋπολογισμός “είναι ο μόνος τρόπος να προστατευθεί η χώρα από τις χρηματοοικονομικές αγορές η κατάσταση των οποίων παραμένει ρευστή, με στοιχεία αστάθειας”.

Μαχαίρι και στα έξοδα του παλατιού

 Η ισπανική κυβέρνηση μείωσε τον ετήσιο προϋπολογισμό του βασιλιά Χουάν Κάρλος και της οικογένειάς του για πρώτη φορά, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που στοχεύουν στον περιορισμό του ελλείμματος της χώρας.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσιάστηκε σήμερα από την κυβέρνηση στο κοινοβούλιο, η βασιλική οικογένεια θα λάβει για το 2011 8,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ φέτος έλαβε 8,9 εκατομμύρια.

Ο ίδιος ο Χουάν Κάρλος πρότεινε την περικοπή του βασιλικού προϋπολογισμού σε μία κίνηση αλληλεγγύης προς τον λαό της Ισπανίας, ο οποίος αντιμετωπίζει την χειρότερη οικονομική κρίση του τελευταίου μισού αιώνα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε