Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Και οι επικουρικές συντάξεις στο στόχαστρο της τρόικας

Και οι επικουρικές συντάξεις στο στόχαστρο της τρόικας

Μετά τη βασική σύνταξη, στο στόχαστρο της “τρόικας” μπαίνουν και οι επικουρικές συντάξεις – τις οποίες λαμβάνουν 730.000 ασφαλισμένοι – πράγμα που αν εφαρμοστεί αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση ως 40% στις αποδοχές.

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, η “τρόικα” ζήτησε να αθροιστούν στις κύριες συντάξεις και οι επικουρικές και μαζί να υπακούσουν στον κανόνα: ποσοστό αναπλήρωσης σύνταξης κατά 1,2% για κάθε χρόνο ασφάλισης.
 
Έστω και αν αυτό το ποσοστό είναι μεσοσταθμικό , δεν οδηγεί δηλαδή ευθέως σε σύνταξη στο 48% για 40 έτη ασφάλισης, ωστόσο αν εφαρμοστεί δύναται να προκαλέσει περικοπές αποδοχών ως και 40%. Από το 90% -100% σήμερα και οι δύο συντάξεις – και μόνο για 35 έτη ασφάλισης- θα περιοριστούν στο 51% -55% για 40 έτη ασφάλισης.

Το πλαφόν τίθεται γιατί και οι επικουρικές συντάξεις είναι εγγυημένες από το κράτος και σε πολλές περιπτώσεις τα Ταμεία είναι “στο κόκκινο”, δηλαδή αδυνατούν να δώσουν ακόμη και το 20% εν σχέση με την κύρια, ως επικουρική σύνταξη που προβλέπουν τα καταστατικά.

Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος 60 ετών με 35 έτη ασφάλισης και μισθό 1.500 ευρώ, δικαιούται σύνταξη στα 1.350 ευρώ. Με τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, ο ασφαλισμένος θα καταλήξει να παίρνει 682 ευρώ!

Στο μεταξύ, φαίνεται να “διεσώθη” αυτή η ελάχιστη βασική σύνταξη που θα παίρνει κάποιος στα 65. Φαίνεται ότι κλειδώνει στα 360 ευρώ, καθώς μόνο η αναλογική θα υπολογίζεται με συντελεστή 1,2%. Η κύρια σύνταξη βέβαια θα χορηγείται μειωμένη κατά 30% για κάποιον που βγαίνει στη σύνταξη στα 60.   

Διαβάστε ακόμη: 

Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κοτζιά

Νέο αντάρτικο – με το Λοβέρδο τα έβαλαν 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε