weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

“Καλύτερη χρονιά για την προσέλκυση επενδύσεων το 2013”

“Καλύτερη χρονιά για την προσέλκυση επενδύσεων το 2013” | Newsit.gr

Με αφορμή τη συνάντησή του με τον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι το 2013 θα είναι «Πολύ δύσκολη χρονιά» για την Ελλάδα, αλλά «καλύτερη σε σχέση με το 2012 για την προσέλκυση επενδύσεων”.

Παράλληλα, επιβεβαίωσεγια πρώτη φορά επισήμως, ότι η έδρα του Εθνικού Οργανισμού Εξωστρέφειας, ο οποίος επρόκειτο αρχικά να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη (σ.σ. αλλά με διαφορετικό σχήμα), θα είναι η Αθήνα.
Στο μεταξύ, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, ο υφυπουργός επισήμανε ότι ο νέος αναπτυξιακός και επενδυτικός νόμος θα προσφέρει περισσότερη ρευστότητα και θα μειώσει τη γραφειοκρατία, αλλαγές που αποτελούν πολύ μεγάλα κίνητρα για την επιχειρηματικότητα, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από όμορες χώρες.

«Το 2012 κερδίσαμε το στοίχημα της δημοσιονομικής ασφάλειας, τώρα παλεύουμε να κερδίσουμε εκείνο της ρευστότητας και με το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο ελπίζουμε πως αυτό θα μετουσιωθεί σε επενδύσεις το 2013», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Καράογλου υπενθύμισε ότι δια νόμου παραχωρήθηκε στο ΥΜΑ-Θ η αρμοδιότητα υποδοχής και τελικής έγκρισης επενδυτικών σχεδίων, με θετικά, ήδη, αποτελέσματα. «Εκτός από τα 93 παλαιά επενδυτικά σχέδια, προϋπολογισμού περίπου 500 εκατ. ευρώ, η αρμόδια υπηρεσία δέχτηκε μέχρι 15/1 άλλα 15 […] που αφορούν όλη τη Β.Ελλάδα και θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας”, γνωστοποίησε.

Η Θεσσαλονίκη θα παραμείνει έδρα του εθνικού εκθεσιακού φορέα, που θα προκύψει από την επικείμενη συγχώνευση των HELEXPO-ΔΕΘ, ενώ το κομμάτι των εξαγωγών, για το οποίο θα ενωθούν «εις σάρκαν μία» ο Οργανισμός Προώθησης Ελληνικού Εμπορίου (ΟΠΕ) και η Invest in Greece, θα «τρέχει» από την Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι, σε πρώτη φάση, προβλεπόταν η τριπλή συγχώνευση ΟΠΕ-Helexpo-ΔΕΘ, η οποία όμως εγκαταλείφθηκε ώς επιλογή, κατόπιν και αντιδράσεων τοπικών φορέων, οι οποίοι είχαν χαρακτηρίσει το σχήμα ως θνησιγενές, με αποτέλεσμα να προκριθεί η εναλλακτική της δημιουργίας των δύο οργανισμών.

Στο μεταξύ, τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας στο διοικητικό συμβούλιο της «νέας» Ηelexpo-ΔΕΘ, ζήτησε από τον κ.Μηταράκη ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη διάρκεια συνάντησης. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι επιταχύνονται όλες οι διαδικασίες για τη συγχώνευση των δύο εταιρειών.
Επιπρόσθετα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη συνδιοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών στο εξωτερικό, ώστε οι επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας να συνδεθούν με το επιχειρείν ξένων χωρών και ν΄ αυξηθούν οι εξαγωγές.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκε ακόμη το θέμα των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και ειδικότερα εκείνη στο χιονοδρομικό κέντρο «3-5 Πηγάδια», που αποτελεί το πρώτο έργο ΣΔΙΤ με δήμο στην Ελλάδα.
Μάλιστα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ.Μηταράκης επισήμανε ότι η πρωτοβουλία που ανελήφθη στα 3-5 Πηγάδια από τον δήμο Νάουσας κέντρισε το ενδιαφέρον και άλλων φορέων. «Ζητήσαμε από τους δήμους και τις περιφέρειες να προχωρήσουν οι ίδιοι στις απαραίτητες μελέτες ώστε να μπορέσουμε μέσα στο 2013 να ξεκινήσουμε διαγωνισμούς και με άλλους δήμους”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

#TAGS MM