Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Καμπανάκι κινδύνου για την οικοδομή

Καμπανάκι κινδύνου για την οικοδομή

Καμπανάκι κινδύνου έκρουσε ο κ. Καψιμάλης για το ένα εκατομμύριο εργαζομένων που ασχολούνται στην οικοδομή ότι κινδυνεύουν.

Έχω τονίσει επανειλημμένως ότι σειρά λανθασμένων μέτρων από την πολιτεία τα πέντε τελευταία χρόνια οδήγησαν την οικοδομική δραστηριότητα σε στρεβλώσεις και τελικά και σε βαθειά ύφεση: όλα άρχισαν από την επιμονή της Ν.Δ. να εφαρμόσει τον Φ.Π.Α. στα ακίνητα από 1-1-2006 χωρίς να έχουν γίνει οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Το 2004-2005 η αναμενόμενη εφαρμογή του Φ.Π.Α. οδήγησε σε υπερπαραγωγή και μαζικές πωλήσεις ακινήτων που σαν επακόλουθο είχαμε την ύφεση στις πωλήσεις και στις ανεγέρσεις νέων κτιρίων τα επόμενα 5 χρόνια. 

Η χρηματοπιστωτική κρίση του Οκτωβρίου του 2008 μεγάλωσε το πρόβλημα και έτσι σήμερα ο αριθμός των υποψηφίων αγοραστών ακινήτων συνεχώς μειούτε. 

Το αντίκτυπο της μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας βέβαια το ζουν σήμερα 1.000.000,00 εργατοτεχνίτες συνεργάτες μας και συνεργάτες των 160εμπλεκομένων κλάδων με την οικοδομική δραστηριότητα και φυσικά η εθνική οικονομία από την απώλεια εσόδων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. 

Είμαστε αντίθετοι με τον τρόπο φορολόγησης της 1ης κατοικίας και την κατάργηση έκπτωσης των τόκων των στεγαστικών δανείων.  Η οικοδομική δραστηριότητα για να βγει από την κρίση θέλει τις εξής φορολογικές παρεμβάσεις: 

> Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος των τόκων των στεγαστικών δανείων για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η κρίση.
> Μείωση του φόρου μεταβίβασης στο μέσο ευρωπαϊκό φόρο. 
> Όχι αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων διότι παρασύρουν ανοδικά τις αξίες των οικοπέδων. 
> Κατάργηση του πόθεν έσχες για αγορά ακινήτου για τρία χρόνια και για ποσόν μέχρι 400.000,00€ 
> Η πενταετία για υποχρέωση καταβολής Φ.Π.Α από την έκδοση της οικοδομικής αδείας να γίνει πενταετία από την ηλεκτροδότηση του κτιρίου. 
> Απαλλαγή του Φ.Μ.Α.Π. για τις οικοδομικές επιχειρήσεις 7 χρόνια από την έκδοση της οικοδομικής αδείας για τα ακίνητα. 
> Αύξηση του αφορολόγητου προτεινόμενου ποσού στο Φ.Μ.Α.Π. 400.000,00€ σε 800.000.00€ και επ’ ουδενί η ύπαρξη ποσοστού Φ.Μ.Α.Π. άνω του 6‰. 

Οι οικοδομικές επιχειρήσεις διαρκούσης της κρίσης πρόσφεραν στους πελάτες τους μία θέση στάθμευσης, μία αποθήκη το ποσόν για τακτοποίηση των Η.Χ. έκαναν άτοκες δόσεις μέχρι 3 χρόνια, σε πολλές περιπτώσεις όταν υπήρχε περιθώριο κατασκευαστικού κόστους και τιμής οικοπέδου μείωσαν και την τιμή του ακινήτου. 

Την περίοδο που διανύουμε το ακίνητο απέδειξε ότι είναι το καλύτερο καταφύγιο για τον επενδυτή και η πρόταση μου είναι όποιος επενδυτής διαθέτει κεφάλαια ή μπορεί να έχει τις προϋποθέσεις στεγαστικού δανείου να αγοράσει το ακίνητο που έχει επιλέξει και θα βγει από την κρίση μετα βεβαιότητος κερδισμένος. 

Δ. ΚΑΨΙΜΑΛΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε