Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Καμπανάκι ΟΟΣΑ για την οικονομία: “Θα κριθείτε απο τα αποτελέσματα”

Να εφαρμοστούν πλήρως και επειγόντως όλα τα μέτρα συστήνει ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ. “Αν δεν δώσουμε λύσεις η Ελλάδα θα πτωχευσει” αναφέρει ο Ηλίας Μόσιαλος.

«Θα κριθείτε από τα αποτελέσματα και όχι από τις ανακοινώσεις» δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ  Άνχελ Γκουρία. Τονίζει πως θα πρέπει «μια γενιά να ταχθεί στον αγώνα κατά του χρέους, αλλά η επιτυχία είναι εφικτή». Επισημαίνει  ότι η Ελλάδα κατέγραψε τον προηγούμενο χρόνο εντυπωσιακή πρόοδο αλλά σημειώνει ότι οι αποκλίσεις από τους στόχους το 2010 και το πρώτο εξάμηνο του 2011 κατέστησαν αναγκαίο το μεσοπρόθεσμο.

Σε άλλη συνέντυξή του στην “Καθημερινή της Κυριακής” ο κ. Γκουρία συστήνει να εφαρμοστούν επειγόντως και πλήρως όλα τα μέτρα. Ο κ. Γκουρία υπογραμμίζει ότι η χώρα πρέπει να παλέψει ενάντια στα συντεχνιακά συμφέροντα για να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κρίση. Θεωρεί βιώσιμο το χρέος, μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, και συμπληρώνει: «Έχετε περισσότερο χρόνο, αλλά χρειάζεται κανείς να ταϊζει τις αγορές συνεχώς με συγκεκριμένες, στέρεες, αποφάσεις, αλλά και με αποτελέσματα».

Ο επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης για την Ελλάδα, που συνέστησε η ΕΕ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” τονίζει οτι ο κύριος στόχος της Ομάδας είναι να φέρει την Ελλάδα ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης και στην αύξηση της απασχόλησης. Ο Χορστ Ράιχενμπαχ λέει πως η Ομάδα θα συντονίσει και θα προσφέρει βοήθεια για την ταχύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και θα βοηθήσει την κυβέρνηση να εφαρμόσει αποτελεσματικότερα το οικονομικό της πρόγραμμα. Ο κ. Ράιχενμπαχ υπογραμμίζει ότι η ελληνική κρίση δεν απειλεί ζωές, όπως προηγούμενες κρίσεις που διαχειρίστηκε, αν και αναγνώρισε ότι «επηρεάζει σημαντικά το εισόδημα και την καθημερινότητα του ελληνικού λαού».

«Αν δε δώσουμε λύσεις, η Ελλάδα θα πτωχεύσει, όχι μόνον οικονομικά, αλλά συνολικά ως προοπτική», διαμηνύει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής».

Για την υψηλή φορολογία αναφέρει ότι χρειάζεται απλοποιημένο φορολογικό σύστημα, μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα αυστηρότατος έλεγχος, καθώς και δικαιότεροι συντελεστές για τους πολίτες.

Τονίζει ακόμη πως πρέπει να επισπευσθούν οι φορολογικές και ποινικές δίκες, καθώς περίπου 3,2 δισ. ευρώ πρόστιμα δεν έχουν εισπραχθεί. Υπογραμμίζει ότι η ανεργία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, αν δεν υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας και σημειώνει πως «οποιαδήποτε επιδότηση τώρα, απλώς και μόνον για να συνεχίσει να υπάρχει μία προβληματική αντιπαραγωγική επιχείρηση ή καταστήματα που δεν πρέπει να λειτουργούν, θα υπονόμευε το μέλλον της οικονομίας».

Ο υπουργός οικονομίας Ευάγγελος Βενιζέλος με δήλωσή του στην “Καθημερινή της Κυριακής” εμφανίζεται καθησυχαστικός οτι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για τους επόμενους μήνες είναι εξασφαλισμένες, παρά την κρίση των τελευταίων ημερών στην ΕΕ..

«Οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας και για τη μεταβατική περίοδο είναι καλυμμένες. Εμείς, όμως, πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας και να δείξουμε, ιδίως σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, ότι είμαστε συνεπείς, αποτελεσματικοί και υπεύθυνοι», αναφέρει.

Σημειώνει ότι όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες αναδεικνύουν την πολύ μεγάλη σημασία της απόφασης της 21ης Ιουλίου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τονίζει πως «οι αποφάσεις αυτές είναι ένα νεογνό που βρίσκεται τώρα στη θερμοκοιτίδα και βασική μας μέριμνα είναι να του επιτρέψουμε να αναπτυχθεί, προκειμένου να αποδώσει τους καρπούς που θέλουμε». Η ρευστότητα, που επικρατεί όμως, δείχνει ότι τα δεδομένα μπορεί να αλλάζουν ραγδαία και γι αυτό η διαπραγμάτευση είναι λεπτή.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρει πως «πρέπει να διεξάγεται με πολύ επαγγελματικό και προσεκτικό τρόπο, καθώς εμπλέκονται κράτη, διεθνείς θεσμοί και όλος ο διεθνής ιδιωτικός χρηματοπιστωτικός τομέας. Όλοι, όμως, έχουν αντιληφθεί -και τώρα εκ των πραγμάτων το επιβεβαιώνουν- ότι η επίλυση του ελληνικού προβλήματος, είναι αναγκαία προϋπόθεση για την αποτελεσματική διαχείριση του συνολικού προβλήματος. Υπό την έννοια αυτή, η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως αφετηρία για την υπέρβαση της ευρωπαϊκής κρίσης δημοσίου χρέους. Αυτό είναι ένα σημαντικό επιχείρημα, που με προσεκτικό και λελογισμένο τρόπο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε