Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Καρφιά” για φοροδιαφυγή και ”μπηχτές” σε Παπακωσταντίνου

Διαβάστε πως απάντησε ο Ε.Βενιζέλος στην ανοιχτή επιστολή που του έστειλαν 28 μεγάλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης πως η αύξηση στο 23% του συντελεστή Φ.Π.Α σημαίνει λουκέτα και 120.000 νέους ανέργους.
Το μέτρο της αύξησης το βρήκα, δεν το επέλεξα απαντάει ουσιαστικά στους επιχειρηματίες ο Ε.Βενιζέλος, δείχνοντας έτσι προς τον προκάτοχο του Γ.Παπακωσταντίνου.

Φαρμακερές όμως είναι και οι λέξεις που χρησιμοποιεί προσεκτικά, αφού ”κρύβουν” φοροδιαφυγή, ο υπουργός Οικονομίας  απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες του χώρου εστίασης.Μόνο τυχαίο δεν είναι πως μόλις στην δεύτερη παράγραφο της απάντησης του λέει πως από τις 200.000 επιχειρήσεις του κλάδου, ελάχιστες έχουν λογιστήριο για να ελεγχθούν εύκολα για απόδοση Φ.Π.Α.

Διαβάστε πως ο Ε.Βενιζέλος απαντά στην ανοιχτή επιστολή που του απηύθυναν 28 μεγάλες εταιρείες και αλυσίδες καταστημάτων που λειτουργούν στον χώρο της εστίασης:

«Διάβασα με προσοχή την επιστολή που μου απηύθυναν οργανωμένες εταιρίες και αλυσίδες καταστημάτων που λειτουργούν στον χώρο της εστίασης και θα θεωρούσα χρήσιμη μια συνάντηση μαζί τους προκειμένου να συζητήσουμε θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της αγοράς και την είσπραξη και απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.
 
Στον χώρο της εστίασης λειτουργούν περίπου 200.000 επιχειρήσεις και ένα μικρό σχετικά ποσοστό αυτών έχουν οργανωμένο λογιστήριο, τυποποιημένες τιμές και δίνουν τη δυνατότητα να ελέγχεται με πολύ μεγάλη ευκολία η είσπραξη και απόδοση του ΦΠΑ. Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι δεν πρέπει να κινείται σε τόσο υψηλό επίπεδο ο ΦΠΑ σε υπηρεσίες τέτοιου τύπου. Βρήκα, όμως, και είμαι υποχρεωμένος να εφαρμόσω ένα μέτρο που είχε συμφωνηθεί τον Μάιο, προκειμένου να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης που κινούνται στον χαμηλό συντελεστή του 6,5%.
 
Είπα, επίσης, ότι είναι πολύ δύσκολο αμέσως τώρα να βρεθεί μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος, που να αποδίδει περίπου 800 εκ. ευρώ το χρόνο, εφόσον διατηρήσαμε το καθεστώς της επιστροφής του φόρου λόγω αποδείξεων και εφόσον δεν εξομοιώθηκε η φορολογική επιβάρυνση επί του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης. Και είπα ότι ένα από τα πρώτα θέματα που συζητούνται στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα είναι αυτό.
 
Όμως, καμιά συζήτηση για συντελεστές δεν έχει νόημα, αν δεν συμφωνήσουμε πρώτα για το πώς θα λειτουργεί ο μηχανισμός είσπραξης, πώς δηλαδή θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία, η οποία διαβρώνει όλες τις προσπάθειές της χώρας και αναπαράγει μία μεγάλη αδικία σε βάρος όσων είναι συνεπείς γιατί δεν μπορούν ή δεν θέλουν να φοροδιαφύγουν».

Η επιστολή των επιχειρηματιών στον Βενιζέλο

Λουκέτα και 120.000 ΝΕΟΥΣ ανέργους ”βλέπουν” 28 αλυσίδες μαζικής εστίασης από την αύξηση του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

 
Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες οι επιπτώσεις θα είναι εκρηκτικές αφού εκτιμούν πως η αύξηση στον συντελεστή του Φ.Π.Α θα πλήξει επίσης τον τουρισμό και δεν θα αποφέρει στο κράτος τα προσδοκώμενα έσοδα λόγω της δραματικής μείωσης της κατανάλωσης που θα επιφέρει.
 
Οι 28 επιχειρήσεις προχώρησαν σήμερα σε πληρωμένες καταχωρήσεις στον Τύπο και με την ανοικτή επιστολή τους απευθύνουν έκκληση στον υπουργό όχι μόνο να μην προχωρήσει η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση αλλά να μειώσει τον ΦΠΑ σε μονοψήφιο συντελεστή.
 
Την επιστολή συνυπογράφουν οι αλυσίδες-εταιρείες: Απολλώνιο, Βενέτης, Γευσιπλοϊα, Γρηγόρης Μικρογεύματα, Πίτα Πάν, Autogrill, Benvenuto, Coffee Time, Costa Coffee, Domino’s Pizza, Everest, Flocafe, Gloria Jean’s, Goody’s, KFC, La Pasteria, L’Artigiano, McDonald’s, Olympic Catering, Olympus Plaza, Palmie Bistro, Papagallino, Pizza Fan, Pizza Hut, Roma Pizza, Simply Burger, Friday’s και Zonars.
 
”Σας ζητάμε να σταθείτε δίπλα στις ελληνικές επιχειρήσεις, να τις βοηθήσετε να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν ώστε να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας”, σημειώνεται στην επιστολή.
 
Οι επιχειρηματίες χρησιμοποιούν ως παράδειγμα τη Γαλλία που μείωσε το ΦΠΑ στην εστίαση από 19,5% σε 5,5% και την Ιρλανδία, μια χώρα που βρίσκεται επίσης υπό την εποπτεία του ΔΝΤ, και προχώρησε σε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κατά 30% από 13% σε 9%.
Παράθυρο επανεξέτασης του Φ.Π.Α από τον Οκτώβρη από τον Π.Οικονόμου
 
Σήμερα όμως αναμένεται η εγκύκλιος για τον ΦΠΑ, η οποία θα εφαρμοστεί μέχρι τον Οκτώβριο, αφού τότε θα ανοίξει ο δρόμος για επανεξέταση του όπως δήλωσε σε εκπομπή της ΝΕΤ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου.
 
Ο Π.Οικονόμου έριξε επίσης την ευθύνη για την αύξηση του ΦΠΑ στον Γ.Παπακωσταντίνου λέγοντας πως η σχετική απόφαση είχε παρθεί από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, ως αντισταθμιστικό μέτρο για την μη εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.
 
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε