Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Κατά 16% θα περικοπεί ο προϋπολογισμός του BBC

Τα συνδικάτα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα μέτρα, κατηγορώντας την ηγεσία του BBC ότι δεν υπερασπίστηκε το σπίτι τους.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού “British Broadcasting Corporation” (BBC) αναμένεται να περικοπεί κατά 16% στη διάρκεια των επομένων έξι ετών στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Τζώρτζ Όσμπορν.

Το BBC θα στερηθεί 340 εκ.στερλίνες (384 εκατ. ευρώ) ετησίως για περίοδο έξι ετών. Επιπρόσθετα θα πρέπει να χρηματοδοτήσει τη ραδιοφωνική “Παγκόσμια Υπηρεσία” (World Service) η οποία εκπέμπει σε περισσότερες από 30 γλώσσες το βάρος της οποίας έφερε έως τώρα το Υπουργείο Εξωτερικών και το BBC Monitor, υπηρεσία που καταγράφει τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, καθώς και μέρος του κόστους της τηλεόρασης της Ουαλίας S4C.

Η τιμή της τηλεοπτικής αδείας που καταβάλουν τα βρετανικά νοικοκυριά έναντι του δικαιώματος παρακολούθησης των προγραμμάτων του BBC θα παγώσει την επομένη εξαετία στο επίπεδο των 145,5 στερλινών ή 166 ευρώ ετησίως.

Συνολικά, οι νέες ρυθμίσεις αντιστοιχούν με «εξοικονόμηση ισοδύναμη με το 16% του προϋπολογισμού του” στη διάρκεια των επομένων έξι ετών δήλωσε ο κ.Όσμπορν στη Βουλή των Κοινοτήτων.

“Το BBC έχει επίσης συμφωνήσει να μειώσει τις δαπάνες του που σχετίζονται με αναρτήσει στο Διαδίκτυο και να μην καταπατά την τοπική αγορά των μέσων ενημέρωσης για την προστασία” των τοπικών μέσων ενημέρωσης, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τα συνδικάτα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα μέτρα, κατηγορώντας την ηγεσία του BBC ότι δεν υπερασπίστηκε το σπίτι τους και επιβεβαίωσαν ότι αυτές οι περικοπές θα οδηγήσουν στη μείωση των θέσεων εργασίας.

«Μοιάζει το BBC να έκανε τη βρώμικη δουλειά της κυβέρνησης. Αυτοί (σ.σ. η διοίκηση του BBC), έχουν ρίξει την πετσέτα. Τώρα θα πρέπει να δικαιολογήσουν την απώλεια θέσεων εργασίας”, δήλωσε ο Τζέρυ Μόρισι, γενικός γραμματέας της ένωσης BECTU μέλη της οποίας είναι υπάλληλοι της τηλεόρασης, του κινηματογράφου και του θεάτρου.

Το κανάλι S4C ανακοίνωσε επίσης την Τετάρτη ότι θα κινήσει νομικές διαδικασίες κατά των σχεδίων της κυβέρνησης.

Οι περικοπές στον προϋπολογισμό του BBC είναι μέρος ενός σχεδίου λιτότητας που ανακοίνωσε την Τετάρτη η συντηρητική κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, η οποία στοχεύει να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 83 δισ. στερλίνες ( 95 δισ.ευρώ) μέχρι το 2015.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε