weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Καταιγιστικές εξελίξεις. ΔΝΤ, Μέρκελ και Σόιμπλε ζητούν »κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Καταιγιστικές εξελίξεις. ΔΝΤ, Μέρκελ και Σόιμπλε ζητούν »κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Ώρα 13.00 γίνεται γνωστή στην Ελλάδα η συνέντευξη-βόμβα του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες στο Reuters.

»Μόνο αν διαπιστωθεί ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο, θα συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της χώρας» είναι η θανατηφόρα ατάκα του Μπόρχες που δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης καθώς »βλέπει» την ύφεση να διαρκεί εως και το 2013.

Ουσιαστικά ο Α.Μπόρχες, δηλαδή το ΔΝΤ, απαιτεί αναδιάρθρωση-»κούρεμα» του ελληνικού χρέους ως προυπόθεση για να συμμετάσχει στο νέο πακέτο σωτηρίας της Ελλάδας.Γιατί όλος ο πλανήτης γνωρίζει πως μόνο με αναδιάρθρωση μπορεί να ξαναγίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

»Αν υπάρξει ένα δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα, όπως και αναμένεται, πιστεύω πως το ΔΝΤ σίγουρα θα συμμετάσχει υπό την προϋπόθεση ότι θα είμαστε πεπεισμένοι πως η Ελλάδα προχωρά και πως μπορούν να εφαρμοστούν οι σωστές πολιτικές έτσι ώστε να γίνει βιώσιμο το χρέος»  δήλωσε ο Διευθυντής Ευρώπης του ΔΝΤ.

Στη συνέντευξη του τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης των όρων του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων και το εντυπωσιακότερο όλων είναι που δήλωσε ότι αφήνει στους Ευρωπαίους την απόφαση για το μέγεθος του ελληνικού »κουρέματος».

Τον Μπόρχες όμως πρόλαβαν με δηλώσεις τους οι Μέρκελ και Σόιμπλκε που όπως φαίνεται το μόνο που προς το παρόν δεν έχουν αποφασίσει για εμάς είναι ο ΑΚΡΙΒΗΣ χρόνος του »κουρέματος».

Η Μέρκελ, όπως δήλωσε μέσα στο κόμμα της, περιμένει πρώτα να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να αποκτήσει νόημα η αναδιάρθρωση του χρέους.

Μάλιστα τη λύση των ευρωομολόγων την πέταξε για άλλη μία φορά στα σκουπίδια με εντυπωσιακή ατάκα περί ανίδεων :»Οποιος νομίζει ότι θα γίνει μια μεγάλη έκρηξη με την έκδοση ευρωομολόγου και έτσι θα τερματιστεί η κρίση χρέους δεν έχει ιδέα από οικονομία».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος παραδέχτηκε πως όλοι οι οικονομικοί της σύμβουλοι της συνιστούν »κούρεμα», και μάλιστα γενναίο, του ελληνικού χρέους.

Η ίδια φαίνεται πεισμένη για την ανάγκη διαγραφής ελληνικού χρέους, όπως λέει όμως πρώτα πρέπει να σιγουρευτεί πως δεν θα εμφανιστούν και άλλοι υποψήφιοι για »κούρεμα» :»Αν θα λέγαμε σε μια χώρα να διαγράψει το μισό της χρέος αυτό θα ήταν ασφαλώς μια πολύ σημαντική συμφωνία. Όμως την επόμενη μέρα θα βρισκόταν και κάποιος άλλος που θα μας ζητούσε να κάνει το ίδιο».

Ο πανίσχυρος υπουργός της ο Β.Σόιμπλε, αμέσως μετά το τέλος του Eurogroup, χρησιμοποίησε λόγια που δεν επιδέχονται παρερμηνειών :»Το Eurogroup θα πρέπει να εξετάσει εάν ισχύουν ακόμα οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες έγινε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.Μπορεί να μην ισχύουν πλέον, και να πρέπει να προσαρμοστούμε.Οι υπουργοί θα πρέπει να ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά μίας υψηλότερης περικοπής χρέους για τους δανειστές της Ελλάδας».

Ο τελευταίος, προς το παρόν, που δήλωσε υπέρ της αναδιάρθρωσης είναι ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Φ.Μπαρουάν.

»Το ύψος της συμμετοχής των ιδιωτών στην διάσωση της Ελλάδας ίσως πρέπει να επανεξετασθεί» δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών στο γαλλικό ραδιόφωνο.

Η Wall Street Journal εκτιμά πως με αυτές τις λέξεις αναγνωρίζει πια δημόσια και η Γαλλία την ανάγκη ελληνικού »κουρέματος».Και αυτό έχει ιδιαίτερη αξία γιατί οι Γαλλικές τράπεζες έχουν στα »συρτάρια» τους πάρα πολλά »κομμάτια» ελληνικών ομολόγων.

Γιατί όμως η δική μας κυβέρνηση επιμένει σε αρνήσεις και διαψεύσεις;
Το »’μυστικό» ξέφυγε από τα χείλη του υπουργού Οικονομικών σε μία από τις πολλές τελευταία έκτακτες και τακτικές συνεντεύξεις Τύπου.
Δεν πρέπει εμείς να ζητήσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους σε θεσμικό επίπεδο, άλλοι πρέπει να την υποβάλλουν και τότε… είναι οι λέξεις που γλίστρησαν από το στόμα του υπουργού Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης :

#TAGS MM