Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Καταρρέουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Καταρρέουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πορτογαλία και Μιλάνο καταρρέουν υπό το φόβο επέκτασης της ελληνικής κρίσης.

Ο δείκτης PSI-20 στο Χρηματιστήριο της Λισσαβωνας υπέστη σημαντικότατες πιέσεις και υποχώρησε κατά 4,11%, λόγω των ανησυχιών για μετάδοση της κρίσης από την Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ζώνης του Ευρώ.

Ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις και είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της μετοχής της τράπεζας Millennium BCP, που έχει θυγατρική της την ελληνική Novabank και η οποία υποχώρησε κατά 5,47%. 

Οι άλλες δύο τράπεζες του δείκτη PSI-20, οι BPI και BES, είδαν τις μετοχές τους να υποχωρούν άνω του 3,5%.

Ίδιοι φόβοι και στο Μιλάνο

Ο βασικός δείκτης FTSE Mib,στο χρηματιστήριο του Μιλάνου κατέγραφε σήμερα στις 16:15 ώρα Ελλάδας,απώλειες 3,02%,στις 20.975 μονάδες,σε μία αγορά όπου υπάρχει ανησυχία από την διάχυση της ελληνικής κρίσης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα στην Ισπανία.

Ολοι οι δείκτες ήταν στο κόκκινο και ιδιαίτερα των τραπεζών με την μετοχή της Intesa Sanpaolo να χάνει 5,11% στα 2,33 ευρώ και της UniCredit να καταγράφει απώλειες 4% στα 1,92 ευρώ.

 Η ελληνική κρίση έχει δημιουργήσει ένα κλίμα δυσπιστίας για όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν σημαντικά δημόσια ελλείμματα (Ισπανία,Πορτογαλία,Ιταλία,Ιρλανδία).

Φόβοι για το μέλλον της οικονομίας της Πορτογαλίας

Την εκτίμηση ότι είναι “αρκετά πιθανό” η Πορτογαλία να είναι η δεύτερη χώρα – μέλος της ευρωζώνης, μετά την Ελλάδα, που θα χρειαστεί στήριξη επεσήμανε ο διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (European Policy Center) και πρώην σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντανιέλ Γκρό, σε δηλώσεις του σήμερα από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον κ. Γκρο, η οικονομική κατάσταση της Πορτογαλίας δεν διαφέρει πολύ, σε σχέση με αυτήν της Ελλάδας και προέβλεψε ότι αργά ή γρήγορα και η χώρα αυτή θα χρειαστεί οικονομική στήριξη, η οποία θα είναι της τάξεως των 100 δισ. ευρώ. 

Εξ άλλου, αναφερόμενος στην περίπτωση της Ισπανίας είπε ότι παρά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή δεν θα χρεοκοπήσει, καθώς, όπως είπε, η Ισπανία είναι λιγότερο εκτεθειμένη, λόγω της υψηλής εγχώριας αποταμίευσης. 

Τέλος, ανέφερε ότι η Ιταλία βρίσκεται, σχετικώς, σε πιο ασφαλή κατάσταση, προειδοποίησε, ωστόσο, ότι την επόμενη δεκαετία τα πράγματα θα επιδεινωθούν, λόγω της χαμηλής ανάπτυξης που χαρακτηρίζει την οικονομία αυτής της χώρας. 

 Διαβάστε επίσης:

Κραχ στο ελληνικό χρηματιστήριο

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε