Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Κάθετα αντίθετος ο Στίγκλιτς με τις περικοπές σε όλη την Ευρώπη

Κάθετα αντίθετος ο Στίγκλιτς με τις περικοπές σε όλη την Ευρώπη

Δηλώνει επίσης ότι η κρίση στην Ευρώπη θέτει σε κίνδυνο και την παγκόσμια οικονομία.

Σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας της Ζυρίχης “Tages – Anzeiger” για την παγκόσμια οικονομία, ο Αμερικανός οικονομολόγος και νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και στην κρίση της ευρωπαϊκής οικονομίας, με το βασικό μήνυμα ότι τα μέτρα λιτότητας θα επιτείνουν τις οικονομικές αδυναμίες στην Ευρώπη. 

“Είναι κακό που ζητείται από χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, να μειώσουν τις δαπάνες τους για να βελτιώσουν τα δεδομένα του προϋπολογισμού τους. Και τώρα όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πράττουν το ίδιο, με αποτέλεσμα να τεθεί ένα φρένο σε μια ήδη ασθενή οικονομική ανάπτυξη και να αυξηθούν τα ελλείμματα”, σημειώνει ο Τζόζεφ Στίγκλιτς. 

Ο γνωστός οικονομολόγος διαφωνεί με τον συνάδελφό του, επίσης νομπελίστα Πολ Κρούγκμαν, που πρότεινε τη μείωση των μισθών και τιμών στην Ισπανία κατά 20%, μια, κατά τη γνώμη του, πρόταση που δεν είναι εφικτή, καθώς ο κόσμος έχει χρέη, συμβόλαια και οικονομικές υποχρεώσεις, που δεν μπορεί απλά να περικόψει κατά 20%. 

Δηλώνει επίσης ότι η κρίση στην Ευρώπη θέτει σε κίνδυνο και την παγκόσμια οικονομία, όπως π.χ. και των ΗΠΑ, όπου ένα ισχυρό δολάριο δεν θα μπορέσει να προσφέρει μεγαλύτερες αμερικανικές εξαγωγές σε μία οικονομικά ασθενή Ευρώπη. 

Τέλος, επικρίνει τους συναδέλφους του που αγνόησαν τα οικονομικά στοιχεία, που έδειχναν την επερχόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση, πριν από τρία χρόνια με αφετηρία την Αμερική.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε