Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Κάθετη πτώση των καταθέσεων λόγω κρίσης

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Είναι δεδομένο ότι μετά το τσουνάμι μειώσεων μισθών και συντάξεων και ύστερα από τις απανωτές αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες

ότι οι Έλληνες πλέον “τρώνε από τα έτοιμα” και αυτό φαίνεται από τη μείωση σχεδόν 10% στις καταθέσεις τον περασμένο χρόνο αλλά και τη μείωση κατά 2,5% γενικότερα.

Οι καταθέσεις των Ελλήνων στις τράπεζες είχαν απώλειες 29,13 δισ. ευρώ μέσα στο 2010, ενώ το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων στα τέλη Νοεμβρίου ήταν 208,86 έναντι 211,11 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Οι λόγοι που εξηγούν τη μείωση των ιδιωτικών καταθέσεων είναι:

– Η μείωση των εισοδημάτων, λόγω μείωσης της απασχόλησης αλλά και περικοπών με συνέπεια τη χρήση των αποταμιεύσεων για την κάλυψη βασικών αναγκών από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

-Η μεταφορά καταθέσεων στο εξωτερικό λόγω του φόβου που προκάλεσαν στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τα σενάρια περί χρεοκοπίας της χώρας, που ήταν εμφανής κυρίως στους μήνες Ιανουάριο και Απρίλιο όταν οι εκροές καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ μηνιαίως.

– Οι δυσκολίες δανεισμού που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας, με αποτέλεσμα τη χρήση των καταθέσεων για την κάλυψη τρεχουσών ή επενδυτικών αναγκών.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε