Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Κερδοσκοπία μέσω φημών βλέπει ο έλληνας πρωθυπουργός

Γιώργος Παπανδρέου ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Γιώργος Παπανδρέου ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Διέψευσε κατηγορηματικά την οποιαδήποτε σύναψη δανείου από την Κίνα.

Στην κερδοσκοπία που γίνεται μέσω φημών, απέδωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την άνοδο των spread για το δανεισμό του ελληνικού δημοσίου. Ο Γ. Παπανδρέου έκανε τη σχετική αναφορά μιλώντας σήμερα στο Νταβός σε πάνελ στο οποίο μετείχαν, επίσης, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο κι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζαν Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχει κερδοσκοπία, η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και σε σοβαρές οικονομίες και παράλληλα διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο το δημοσίευμα των “Φαϊνάνσιαλ Τάιμς” (το οποίο κατονόμασε) και σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα φέρεται να ζήτησε δάνειο από την Κίνα.

Δεν είχαμε καμία τέτοια επαφή,τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι φήμες αυτές άλλαξαν αμέσως το κλίμα, με συνέπεια να αυξηθούν τα spread.
 
O πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει επίθεση κατά της Ευρωζώνης για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους και για την επίθεση αυτή χρησιμοποιήθηκαν χώρες, όπως η Ελλάδα. Ωστόσο, η Ελλάδα κατάφερε μόλις πρόσφατα να πάρει περισσότερα χρήματα σε δάνεια από εκείνα τα οποία ζήτησε κι αυτό ήταν μία ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα και αυτό παρά τις φήμες που είχαν προηγηθεί, ειπε.

“Σύμμαχος” στην αναφορά του κ. Γ. Παπανδρέου ήταν ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί οι οποίοι επιτίθενται στο ευρώ και είναι αυτοί που δεν τους αρέσει η ύπαρξή του. 

Ο πρωθυπουργός μιλώντας γενικότερα για την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα, τόνισε ότι η ευθύνη είναι δική μας καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση διαχειρίστηκε με κακό τρόπο την οικονομία και είχαμε διαφθορά και σπατάλη, ενώ δεν πήραμε τα διαρθρωτικά μέτρα που θα έπρεπε.

 Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει ως μεγαλύτερο πρόβλημα το έλλειμμα αξιοπιστίας, το οποίο είναι μεγαλύτερο και από το οικονομικό πρόβλημα. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει η Ελλάδα και στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, τονίζοντας ότι το έλλειμμα θα μειωθεί φέτος κατά 4 μονάδες και στο τέλος 2012 θα έχει πέσει κάτω από το 3%. 

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση, η οποία έδωσε σταθερότητα και δημιουργεί ένα είδος αναχώματος. Εμείς, πάντως, από την πλευρά μας, τόνισε ο πρωθυπουργός, είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και σε αυτή την προσπάθεια η Ευρωζώνη θα είναι για μας ένα όπλο το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε.

Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλόντ Τρισέ αναφερόμενος στην Ευρωζώνη, τόνισε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, αλλά κάθε χώρα έχει διαφορετικά από την άλλη. 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε