weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Κι άλλοι στο χορό των αντιδράσεων για τις προτάσεις Δασκαλόπουλου

Κι άλλοι στο χορό των αντιδράσεων για τις προτάσεις Δασκαλόπουλου | Newsit.gr
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας χαρακτήρισε την αναφορά του προέδρου ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλου, μεταξύ των εμποδίων επιχειρηματικότητας και της υποχρεωτικής εγγραφής σε οικεία Επιμελητήρια προκλητική υπέρβαση αρμοδιότητας.

Το ΒΕΑ σημειώνει σχετικά ότι ο επιμελητηριακός θεσμός στη χώρα μας έχει σοβαρή ιστορία δεκαετιών και επιδεικνύει σημαντικότατο έργο στο πλευρό της πολιτείας και της επιχειρηματικότητας, μικρότερης ή μεγαλύτερης. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΒΕΑ, τα Επιμελητήρια δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του κράτους και αναπτύσσονται και λειτουργούν κατ’ αναλογία του επιμελητηριακού θεσμού, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Με τα έσοδά τους στηρίζουν το έργο τους, χρηματοδοτούν, μέσω των συνδρομών, το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας και αναλαμβάνουν σοβαρό έργο, ενόψει του ΓΕΜΗ.

«Ο επιμελητηριακός θεσμός διαθέτει όργανα, που γνωρίζουν «τα του οίκου τους» και έχουν περισσότερο ενδιαφέρον, δυνατότητα και αρμοδιότητα να κρίνουν και να προτείνουν, πολύ δε περισσότερο όταν βρίσκονται σε άμεση διασύνδεση με τις επιχειρήσεις, που εκπροσωπούν και εκφράζουν. Ο ΣΕΒ, λοιπόν, οφείλει να περιοριστεί στις δικές του αρμοδιότητες και να μην προβαίνει σε προκλητική υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του και να μας γνωρίσει ποιες επιχειρήσεις φέρει μέλη στο ειδικό βιβλίο μελών του, που δυσκολεύονται να πληρώσουν τις επιμελητηριακές συνδρομές», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωσή του.

Από πλευράς, ο πρόεδρος του ΒΕΑ, Π. Ραβάνης, επισημαίνει ότι στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, που εκπροσωπεί τις μικρότερες επιχειρήσεις, οι ετήσιες συνδρομές μελετώνται με ευαισθησία και γνώση της οικονομικής δυσκολίας, που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τα οικονομικά περιθώρια του Επιμελητηρίου. Στο πλαίσιο αυτό οι συνδρομές του ΒΕΑ έχουν κρατηθεί σταθερές, τα τελευταία 4 χρόνια. Παράλληλα, το 2010 οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων απαλλάσσονται για ένα έτος από το κόστος σύνδρομής τους. Το ΒΕΑ καταλήγει ότι στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας, που καταβάλλεται στον τόπο μας, ας είμαστε περισσότερο προσεκτικοί, ώστε οι προτάσεις μας να μπορούν να συνεισφέρουν πραγματικά.

ΤΕΕ: Ο ΣΕΒ αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του

Την αντίδραση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας προκάλεσαν οι απόψεις του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων για τις ελάχιστες αμοιβές των μηχανικών και γενικά οι προτάσεις του προέδρου του ΣΕΒ για τα εργασιακά.

«Δεν ανακαλύψαμε σ’ αυτές τίποτα καινούργιο. Αντιθέτως, διαπιστώσαμε πως ο ΣΕΒ αρνείται να αντιληφθεί και να αναλάβει τις δικές του ευθύνες για έξοδο από την κρίση, να εγκαταλείψει τον χρόνιο εφησυχασμό του εύκολου κέρδους, της αυθαιρεσίας και των ανέξοδων προτάσεων», τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης και θέτει ευθέως ένα καίριο ερώτημα:

«Μήπως μπορούν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ να μας απαντήσουν πώς με εκμηδενισμένη οικοδομική δραστηριότητα και με ελάχιστα δημόσια έργα υπό κατασκευή αυξάνονται οι τιμές των δομικών υλικών, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 55-60% του κόστους ενός έργου; Μήπως οι αυξήσεις και μόνο των δομικών υλικών είναι ίσες με τις αμοιβές των μηχανικών;».

«Την ίδια ώρα κατά την οποία ο ΣΕΒ στρέφεται κατά των αμοιβών των μηχανικών και διατείνεται ότι το κόστος των κατασκευών μπορεί να μειωθεί κατά 3,5 – 4,5% από την κατάργηση του Κώδικα Αμοιβών, η Εθνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει αυξήσεις δομικών υλικών 3,1% μόνο για τον τελευταίο μήνα. Με τέτοιες πρακτικές συνιστά θράσος να προτείνεις μειώσεις στις αμοιβές των εργαζομένων, των ουσιαστικών συντελεστών της παραγωγής, ισχυριζόμενος πως έτσι θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα ενός κλάδου κατά 15%», προσθέτει ο κ. Σπίρτζης.

#TAGS MM